Vijesti 07.05.2016.

Društvo novinara BIH: Novinarka godine Elma Kazagić

ČITANJE: 1 minuta
drustvo novinara
Priznanje “novinar godine”, na 21. po redu manifestaciji u organizaciji Društva novinara BiH, za rad u 2015. godini dobila je Elma Kazagić, novinarka – urednica, političke emisije “Mreža“ Federalne televizije.

Radio “Dobre vibracije“ iz Mostara, dobio je priznanje za radijsko novinarstvo. Nagrada za printane medije pripala je Anđi S. Ilić iz Banje Luke, dok je nagradu za televizijsko novinarstvo dobio je BHTV1, čiji je prijenos dočeka Pape Franje, ocijenjen vrhunskom postignućem u 2015. godini.

Peta nagrada – za životno djelo, dodijeljena je Sejadu Hađijahiću, dugogodišnjem novinaru TV Sarajevo i Federalne televizije. Uz plakete, umjetničke slike ljubuških slikara i darove kompanije “Violeta“ iz Gruda, dobitniku nagrade za životno djelo pripala je i statua. Elma Kazagić, dobitnica glavnog priznanja, nagrađena je i sedmodnevnim boravkom za dvije osobe u hotelu “Sunce“ u Neumu. Odluku o nagradama donio je Ocjenjivački sud od četrnaest članova Društva novinara BiH, a ove godine na raspisani konkurs pristiglo je petnaestak prijava.

Svečanost uručenja nagrada održana je u restoranu “Ohio“ u Ljubuškom, a prisustvovalo joj je pedesetak novinara iz cijele BiH te njihovi gosti. Manifestacija “Novinar godine“ organizuje se povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija. Društvo novinara BiH baštini tradiciju prijeratnog Udruženja novinara, koje je 1994. godine preraslo u Savez novinara, a pod sadašnjim imenom djeluje od 2004. godine.

Uz manifestaciju “Novinar godine“ Društvo povremeno organizuje tribine, a kroz sporazume sa željeznicama, te prevozničkim komapnijama “Centrotrans“ Sarajevo, “Kondor“ Istočno Sarajevo i “Trans Turist“ Tuzla, članstvu osigurava povoljnije uslove prijevoza u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

(Agencije)