Druženje pisaca sa osnovcima u područnim i seoskim školama

Autori čija su djela u udžbenicima osnovnih škola družiće se sutra sa učenicima područnog odjeljenja Osnovne škole “Petar Kočić” u Stričićima, kako bi mališanima omogućili da se lično upoznaju sa piscima čija djela izučavaju u udžbenicima.

Predsjednik Udruženje književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da je značajno da se i djeci koja pohađaju škole u sesokim i udaljenim sredinama, van velikih centara, približi kultura i omogući da na drugačiji način dožive pisce.

“To su zapostavljena djeca, jer nemaju ravnopravan odnos kao drugi mališani u većim mjestima i gradovima u kojima se organizuju različite kulturne manifestacije. Željeli smo da doprinesemo decentralizaciji kulture, naročito što se svake godine bilježi i sve manji broj djece u seoskim i područnim školama”, rekao je Bjelošević Srni.

On je naveo da se druženje sa učenicima organizuje u okviru projekta posjete pisaca iz čitanki i lektire područnim i seoskim školama na banjalučkom području.

“Realizaciju projekta započećemo u područnoj školi u rodnom selu Petra Kočića – Stričićima, a zatim ćemo se družiti i sa mališanima u centranoj školi u Han Kolima”, rekao je Bjelošević.

On je istakao da je ideja i da se područne škole, koje imaju samo nekoliko đaka, organizuju i da se ti učenici spoje, te da se, osim sa piscima, i međusobno druže.

Bjelošević je dodao da ovim projektom Udruženje književnika želi da promoviše svoje istaknute autore, čija se djela izučavaju u udžbenicima za osnovne škole, ali i da istovremeno pomogne učenicima da u direktnom kontaktu sa piscima lakše analiziraju njihove pjesme, priče i romane.

“Planiramo da u narednom periodu posjetimo 20 seoskih i područnih osnovnih škola, jer moramo kao društvo da brinemo da naš podmladak, koji je sticajem okolnosti izdvijen iz centra dešavanja, ne ostane zapostavljen”, rekao je Bjelošević.

On je naveo da će u posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama na banjalučkom području, osim njega, krenuti i pisci Ranko Risojević, Ranko Pavlović, Zoran Kostić, Stevka Kozić Preradović, Ranko Preradović, Milorad Telebak, Boro Kapetanović, te Milenko Stojičić i drugi.

Đoković najbolji sportista svijeta

Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, proglašen je za najboljeg sportistu svijeta. Nagradu Laureus u svijetu zovu i “Oskarom za sportiste”. Na gala proslavi u Monte Karlu, konkurencija za broj jedan Novaku su bili LeBron Džejms, Luka Modrić, Luis Hamilton, Kilian Mbape i Eliud Kipčoge. Tridesetjednogodišnjem teniseru je ovo četvrti put da osvoji pomenutu nagradu, koju su mu

Darko Savić i Nikolija Stanivuković najbolji sportisti Banjaluke

Kajakaš Darko Savić, član Kajak-kanu kluba „Vrbas“ i atletičarka Nikolija Stanivuković iz Atletskog kluba „Borac“, proglašeni su za najbolje sportiste Banje Luke u 2018. godini, na tradicionalnoj manifestaciji Izbora najboljih sportista i sportskih organizacija grada Banje Luke, koja je večeras održana u Sportskoj dvorani Borik. Na ovoj manifestaciji, 17. po redu, za najtalentovanijeg sportistu grada

SOKOLSKI DOM U RUKAMA GRADA Stigla presuda za milionski vrijedno zemljište u centru Banjaluke

Grad Banjaluka je na putu da povrati vlasništvo i nad milionski vrijednim objektom „Sokolskog doma“ u centru grada, saznaje Srpskainfo. Nakon što je osuđen bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i njegov zamjenik Borislav Jeličić, upravo zbog zloupotreba položaja u slučaju više vrijednih gradskih nekretnina, grad Banjaluka je na dobrom putu da povrati vlasništvo nad još jednim

BOMBAŠA ČEKA I POSAO? Psihijatrijskog bolesnika i ubicu rodbina namjerava da zaposli u bolnici u Zemunu

Dok je banjalučki sud na velikim mukama uoči konačne odluke o sudbini psihijatrijskog bolesnika Željka Stevanovića, osuđenog zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića, u dokumentaciji koja je dostavljena sudu nalazi se i šokantna izjava da bi se Stevanoviću nakon puštanja mogao obezbijediti posao u bolnici u Zemunu, otkriva izvor Srpskainfo blizak tužilaštvu. U ovom dokumentu

RAZGOVOR O AKTIVNOSTIMA U 2019. GODINI: Ambasador Kine posjetio Konfucijev institut

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci i rukovodstvo Konfucijevog instituta, sastali su se danas sa Ji Pingom, ambasadorom NR Kine u BiH, i tom prilikom razogovarali o planiranim aktivnosima Instituta u ovoj godini. Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, nakon sastanka sa ambasadorom Kine u BiH rekao je da

MOLI ZA POMOĆ Oboljeli Zoran Ilić nema novca da plati priključak sa struju

Teško bolesni i nezaposleni Zoran Ilić (41) iz Kuljana moli humane ljude za novčanu pomoć kako bi mu bila uvedena struja u kući. Ilić se godinama liječi od tumora testisa i abdomena, a problema ima i s bubrezima. – Desni bubreg mi ne radi. I lijevi je slab zbog čega ću možda morati na operaciju.