Druženje pisaca sa osnovcima u područnim i seoskim školama

Autori čija su djela u udžbenicima osnovnih škola družiće se sutra sa učenicima područnog odjeljenja Osnovne škole “Petar Kočić” u Stričićima, kako bi mališanima omogućili da se lično upoznaju sa piscima čija djela izučavaju u udžbenicima.

Predsjednik Udruženje književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da je značajno da se i djeci koja pohađaju škole u sesokim i udaljenim sredinama, van velikih centara, približi kultura i omogući da na drugačiji način dožive pisce.

“To su zapostavljena djeca, jer nemaju ravnopravan odnos kao drugi mališani u većim mjestima i gradovima u kojima se organizuju različite kulturne manifestacije. Željeli smo da doprinesemo decentralizaciji kulture, naročito što se svake godine bilježi i sve manji broj djece u seoskim i područnim školama”, rekao je Bjelošević Srni.

On je naveo da se druženje sa učenicima organizuje u okviru projekta posjete pisaca iz čitanki i lektire područnim i seoskim školama na banjalučkom području.

“Realizaciju projekta započećemo u područnoj školi u rodnom selu Petra Kočića – Stričićima, a zatim ćemo se družiti i sa mališanima u centranoj školi u Han Kolima”, rekao je Bjelošević.

On je istakao da je ideja i da se područne škole, koje imaju samo nekoliko đaka, organizuju i da se ti učenici spoje, te da se, osim sa piscima, i međusobno druže.

Bjelošević je dodao da ovim projektom Udruženje književnika želi da promoviše svoje istaknute autore, čija se djela izučavaju u udžbenicima za osnovne škole, ali i da istovremeno pomogne učenicima da u direktnom kontaktu sa piscima lakše analiziraju njihove pjesme, priče i romane.

“Planiramo da u narednom periodu posjetimo 20 seoskih i područnih osnovnih škola, jer moramo kao društvo da brinemo da naš podmladak, koji je sticajem okolnosti izdvijen iz centra dešavanja, ne ostane zapostavljen”, rekao je Bjelošević.

On je naveo da će u posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama na banjalučkom području, osim njega, krenuti i pisci Ranko Risojević, Ranko Pavlović, Zoran Kostić, Stevka Kozić Preradović, Ranko Preradović, Milorad Telebak, Boro Kapetanović, te Milenko Stojičić i drugi.

Runić i Zarić opet u Borcu

Dejan Zarić i Nebojša Runić su ponovo u redovima banjalučkog Borca, a potpisali su ugovore na godinu i po dana.

Uronite u svijet magije uz Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite je pouzdan kopilot visokih perfomansi na kojeg možete računati i pri najzahtjevnijim zadacima. Telefon impresionira velikim ekranom dok elegantna zadnja maska simetrične forme savršeno leži u ruci. Huawei Mate 20 Lite donosi zadivljujući pogled u svijet kroz FHD+ ekran a odlične dvostruke glavne kamere daju novi sjaj fotografijama i omogućavaju kreativno