Vijesti 26.09.2021.

Druženje sa porodiljama u Banjaluci: Ima li korupcije u BH porodilištima?

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je u petak održano druženje sa banjalučkim porodiljama, predstavnicima medija i predstavnicama udruženja Baby Steps.

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva sprovodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih porodica u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH. Putem anonimne ankete koju je sprovelo udruženje prikupljena su iskustva 2.713 porodilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Kroz anketu došlo se do mnogih specifičnih, vrlo osobnih iskustava. U skladu sa datim odgovorima o iznosu novca došlo se do obračuna da je vrijednost poklona kojeg su porodilje ili članovi njenih porodica dale medicinskom osoblju pri porodu, u prosjeku iznos od 141,65 KM. Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM.

“Ukoliko uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima sirom BiH izdvaja 2.124.772 KM” istakla je Amila Tatarević u ime udruženja Baby Steps.

Prilikom posjete Banjaluci predstavnice udruženja uspjele su da obave i razgovore s nekim od majki koje su pristale da svoja iskustva podijele sa svima i tako motivišu i ostale da davanje mita više ne bude dio podrazumjevanih aktivnosti prilikom odlaska u porodilište.

Razmjena iskustava, dijeljenje ličnih proživljenih priča od velike je pomoći budućim majkama, ali i onima koje su već prošle koz porođaj jer činjenica da nisu same uveliko pomaže da se doživljene traume lakše prevaziđu.

Za dodatne informacije možete se obratiti predsjednici Udruženja „BABY STEPS“   Amili Tatarević na kontakt telefon 061502076 ili putem maila [email protected] ili [email protected]