Vijesti 19.07.2016.

Drvna sječka će zamijeniti mazut?

ČITANJE: 2 minute

Restrukturiranje postojećeg toplfikacionog sistema i ulaganje u izvore na drvnu sječku gradske “Toplane” trebalo bi da budu finansirani Projektom daljinskog grijanja Banjaluke ukoliko se ispregovara o uslovima i načinu finansiranja ovog projekta od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).

Oko 15 miliona evra bilo bi uloženo u sistem grijanja, koje bi ERBD obezbijedila putem zajma, navedeno je u Informaciji o mogućnostima za finansiranje Projekta sistema daljinskog grijanja, koja će se iduće sedmice naći pred odbornicima Skupštine grada.

Da bi se pristupilo ovom projektu jedan od uslova koji su postavljeni je da se “Toplana” dovede u stanje u kojem je kumulirani gubitak u poslovanju manji od kapitala. Spremnost za realizaciju ovog projekta pokazali su i Vlada RS, grad Banjaluka, te rukovodstvo “Toplane”, a s predstavnicima Evropske banke krajem juna održan je sastanak u Vladi RS.

U “Toplani”, međutim, kažu da je sada neizvjesno kada bi moglo doći do realizacije Projekta daljinskog grijanja. Kada su u pitanju potrošači, oni smatraju da bi mazut kao skup energent trebalo zamijeniti povoljnijim.

“Tek poslije potpisivanja mandatnog pisma znaće se tok realizacije ovog projekta, koji podrazumijeva restrukturiranje postojećeg toplifikacionog sistema i ulaganje u izvore na drvnu sječku”, kažu u “Toplani”.

Kako je navedeno u informaciji, detalji uslova finansiranja biće pregovarani nakon njegove procjene, a predviđa se da bi prva tranša od deset miliona KM bila za prioritetni plan investicija, uključujući kupovinu novih kotlova na biomasu i pripadajuća obrtna sredstva, a druga od pet miliona za refinansiranje kupovine i instalisanje postojećih kotlova na biomasu.

Rok otplate za obje tranše je 15 godina, uključujući i grejs period od tri, dok bi glavnica trebalo da bude isplaćena za 12 godina. Među najvažnijim obavezama grada su one koje se odnose na zajam i obaveze prema dobavljačima mazuta.

“Grad bi trebalo da ili otpiše ili pretvoriti u vlasnički kapital postojeći zajam, koji je dao preduzeću u iznosu od 5,3 miliona evra i da pregovara direktni otpis ili preuzimanje od preduzeća, ili na bilo koji drugi adekvatan način ukloni s bilansa stanja preduzeća obaveze prema dobavljačima mazuta u iznosu od najmanje osam miliona evra”, navedeno je u informaciji.

Zahtjevi za isključenje do kraja avgusta U “Toplanu” je dosad podneseno 179 zahtjeva za isključenje s mreže, a kako navode, ovo preduzeće je u postupku definisanja uslova za isključenja sa sistema, te će ona biti omogućena kada ti uslovi budu onakvi kakvi su u zemljama Evropske unije. Potrošači mogu podnijeti zahtjev za isključenje do kraja avgusta.

(Nezavisne)