DRVOPRERAĐIVAČI OPTIMISTIČNI: Kreću narudžbe, potpuni oporavak sektora na jesen

Drvoprerađivača i industrija namještaja Republike Srpske kao i sve privredne grane osjećaju posljedice pandemije novog korona virusa, ali trenutno vlada optimizam da bi se ovaj značajni dio naše privrede mogao u potpunosti oporaviti na jesen. 

Ovaj sektor, izvozno orjentisan, prošle godine je u Srpskoj, inače, pretrpio pad u prozvodnji prvi put nakon svjetske ekonomske krize. Imali su manje narudžbi iz Zapadne Evrope. Prije svega iz Njemačke, koja je tokom prošle godine usporila rast. Naši proizvođači namještaja na njemačko tržište izvoze oko 25 odsto svojih proizvoda.

Osim toga, s radom su prestala određena privredna društva koja su proizvodila namještaj, konkretno jedan veliki proizvođač kreveta u Petrovu. Vlasnik iz Holandije je imao određene probleme i prekinuo je proizvodnju, koja je na godišnjem nivou bila oko 40 miliona KM. To se odrazilo na ukupan obim proizvodnje namještaja u RS.

Dobar početak

Početak godine je za drvoprerađivačku industriju i proizvođače namještaja bio obećavajući; prva dvja mjeseca su pokazivala znake oporavka, ali već od marta kreće pad zbog pandemije korona virusa. Statistika bilježi pad proizvodnje namještaja u martu za čak 38,5 odsto, a vjeruje se da će u aprilu biti i veći.

Međutim, s popuštanjem mjera kod nas, te u regionu i cijeloj Evropi, situacija se popravlja i kreću narudžbe.

Osim toga, postoje firme koje su i tokom aprila prodavale namještaj, doduše onlajn. Jedna od njih je “Prima” ISG iz Gradiške, koja je najveći proizvođač tapaciranog nameštaja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Gotovo sve proizvode izvoze iz BiH.

– Nama se u prethodnom periodu, dok su na snazi bile ograničene mjere kretanja i dok je svugdje bio zabranjen rad salonima namještaja, povećala internet prodaja. Čim su mjere popuštene, ljudi više dolaze na lice mjesta – objašnjava za Srpskainfo Goran Marčeta, direktor ovog preduzeća.

Ulaganja

Ističe da u ovom trenutku bilježe znake oporavka i da bi, ako se situacija ovako nastavi, već u junu mogli da budu na nivou kao prije pandemije korona virusa.

– Ne mogu da govorim u ime ostalih proizvođača, ali mi smo dosta uložili i ulažemo u rad i radnike. Bez toga ne bismo mogli ni dobro poslovati – navodi Marčeta i dodaje da gradiška “Prima” zapošljava oko 370 radnika.

Postoji velika mogućnost da u skorijem periodu traže još radnika.

Kao i svi kojima je proizvodnja bila ograničena zbog cjelokupne situacije, i ovo preduzeće je apliciralo kod Vlade RS za pomoć.

Zapadna Evropa

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik za Srpskainfo potvrđuje da postoje naznake oporavka drvoprerađivačke industrije i proizvodnje namještaja Srpske.

– Na početku pandemije smo bili skeptični, ali situacija se popravlja. Ovaj sektor zavisi, kao što je već poznato, od tržišta Zapadne Evrope. Kako se to tržište, na koje izvozimo najznačajniji obim proizvodnje, bude oporavljalo tako će da teče i oporavak naše industrije – navodi Šinik.

Po trenutnim pokazateljima,  dodaje, u prva dva kvartala neće biti baš dobri rezultati, ali se nivo proizvodnje od prije pandemije očekuje na jesen.

Industrija sa 9.000 radnika
U drvoprerađivačkoj industriji RS posluje oko 500 privrednih subjekata u kojima je zaposleno oko 9.000 radnika.

Od ukupne proizvodnje u prerađivačkoj industriji, drvoprerađivačka industrija i prpoizvodnja namještaja učetvuju sa više od 16 odsto ili 10,5 odsto u ukupnoj industriji. Od ukupnog izvoza u prerađivačkoj industriji proizvodi iz drvoprerađivačke industrije i namještaja učestvuju sa 21,4 odsto ili 15 odsto ukupnog izvoza RS.

(Srpskainfo)

RUSKI LJEKARI TVRDE: Ponovna zaraza korona virusom je moguća

Ponovna zaraza virusom korona moguća je čak i kod onih pacijenata koji su razvili imunitet na virus, tvrde ruski ljekari koji su liječili osobe oboljele od COVID-19. Jevgenij Šijahto, šef radne grupe za suzbijanje virusa korona u Sankt Peterburgu, tvrdi da podaci kojima oni raspolažu ukazuju na to da je zaraza virusom moguća i nakon

U GRUPAMA ĆE MOĆI BITI DO 15 DJECE: Od 1. juna svi banjalučki vrtići počinju sa radom

Svi objekti u okviru banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje biće otvoreni 1. juna, a, prema normativima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u grupama će moći da bude do 15 djece, izjavila je Srni direktor ovog centra Jelena Kurtinović. “Svi zaposleni roditelji koji žele dovoditi djecu od 1. juna treba da se jave

FOČA: Otvorena laboratorija za dijagnostiku virusa korona

 Univerzitetskoj bolnici Foča danas je ozvaničen početak rada laboratorije za testiranje na prisustvo virusa korona. Početak rada laboratorije su ozvaničili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić. Univerzitetska bolnica Foča dobila je od Vlade Srpske specijalni PCR aparat, dok su dva udruženja

ZORAN TALIĆ: Potrebno jedinstvo oko koncepta razvoja Banjaluke

Restrukturisanje gradskih finansija, usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije korona virusa, bila je glavna tema današnje vanredne sjednice Skupštine grada, izjavio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić u Banskom dvoru. Kako je istakao, kao posljedica epidemije korona virusa, u Banjaluci je u prethodna dva mjeseca zabilježen znatan pad privrednih aktivnosti, a samim tim i pad