Vijesti 05.08.2016.

Drvoredi posljednji put kontrolisani 2001.

ČITANJE: 1 minuta

Posljednja Analiza zdravstvenog stanja i mjere sanacije stabala u starim drvoredima grada na Vrbasu rađena je još 2001. godine, poslije čega nije razrađivana ova problematika, potvrđeno nam je u gradskom Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

– Zbog problema propadanja starih drvoreda Zavod za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa RS izradio je Studiju analiza zdravstvenog stanja stabala sa prijedlogom mjera sanacije u drvoredima: Miloša Obilića, Mladena Stojanovića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Jovana Dučića, Bana Milosavljevića, Kozarska, Skendera Kulenovića, Aleja Svetog Save, Cara Lazara – rekli su u ovom odjeljenju.

U planu je izrada analize zdravstvenog stanja drveća u nekoliko starih drvoreda.

Ističu da su postupajući u skladu sa planom sanacije drvoreda 2002-2007. godine uklonjena suva i stabla lošeg zdravstvenog stanja, te da je sprovedena detaljna i stručna rezidba krošanja svih stabala, sanirani rezovi i oštećenja od lomova i drugih mehaničkih oštećenja.

– Unesene su i nove vrste drveća kao što su kuglaste forme jasena, javor, japanske trešnje i druge vrste – rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

(Glas Srpske)