Vijesti 28.10.2017.

Država će kažnjavati one koji ne budu plaćali alimetaciju

ČITANJE: 3 minute

Osnivanje Alimentacionog fonda Republike Srpske očekuje se iduće godine, i biće propisano Porodičnim zakonom, poručuje Ombudsman BiH, Ljubinko Mitrović.

Ako se ovo obećanje obistini, neodgovorne roditelje, koji nakon razvoda ili raskida vanbračne zajednice ne plaćaju izdržavanje za svoju djecu, ubuduće će goniti država. Za organe vlasti RS, oni će biti u istoj poziciji kao, na primjer, utajivači poreza.

– Zna se da država, ako to stvarno hoće, uvijek ima načina da naplati svoje potraživanje – kaže Mitrović.

Alimentacioni fond bi bio spas za mnoge razvedene ili neudate majke, koje bi alimentaciju za svoju maloljetnu djecu naplaćivale iz budžeta, a organi vlasti bi taj novac nadoknadili tako što bi od roditelja koji izbjegava obaveze naplatili i alimentaciju i troškove postupka.

Princip “protočnog bojlera”

Tim novcem bi se punio fond, kako bi se, po principu „protočnog bojlera“, alimentacija mogla isplatiti drugoj djeci i porodicama koje se bore sa istim problemom.

– Na ovakav način funkcionišu alimentacioni fondovi i u drugim državama. Ovo pitanje, koje je već odavno aktuelno i u organizacijama civilnog društva i u akademskoj zajednici, ponovo je stavljeno na dnevni red prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući Odboru jednakih mogućnosti Narodne skupštine RS, koji vodi dr Sonja Karadžić Jovičević, te instituciji Ombudsmana BiH – kaže Mitrović.

Navodi da je sada na potezu Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, koje preko mreže Centara za socijlani rad treba da proceni koliko bi novca iz budžeta bilo potrebno „za prvu ruku“, kako bi fond mogao početi sa radom i isplatama i prije nego što alimentacije naplati od nesavjesnih roditelja.

Propala ideja

Interesantno je da je još 2008. godine u RS postojao zakonski prijedlog za osnivanje Alimentacionog fonda. Procjena je bila da je za pokretanje tog fonda potrebno 700.000 KM inicijalnih sredstava, ali se od svega odustalo.

Dijana Miljatović, predsjednica Udruženja samoranih roditelja „Ponos“, koje se već godinama bori za osnivanje Alimentacionog fonda, pozdravlja inicijativu Ombudsmena i Narodne skupštine RS, iako u tu priču, tvrdi, nije uključena.

– Prema našim istraživanjima, čak 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju, a tek šest odsto njih tu obavezu ispunjava redovno i savjesno. Pokazala je to anketa sa 450 ispitanika, koju smo proveli na području Banjaluke, Prijedora i Ljubije – kaže Miljatovićeva.

Očevi i majke

Dodaje da najčešće očevi ne plaćaju alimentaciju, a majke muku muče da prehrane djecu, ali da ne treba robovati stereotipima, jer ima i obrnutih slučajeva.

Kao ilustraciju ovog problema samohrane majke ističu da im u bankama, kada traže kredit, često alimentaciju ne priznaju kao prihod, jer i među bankarima vlada uvjerenje da to „niko ne plaća“.

Nasilnici i javne ličnosti

Po podacima kojima raspolaže Ombudsman BiH, u RS oko 200 roditelja godinama izbjegava plaćanje alimentacije.

– Na toj listi ima i javnih ličnosti, koje gledamo u TV dnevnicima, i za koje nikad ne bismo pomislili da zanemaruju rođenu djecu – kaže Ljubinko Mitrović.

Dodaje da je neplaćanje alimentacije u RS, po zakonu krivično djelo, ali da mu nije poznato da je neko za to djelo krvično gonjen. Dijana Miljatović tvrdi da onih koji ne plaćaju alimentaciju u RS ima „bar deset puta više“.

– Neke majke koje su jedva izvukle živu glavu od muža nasilnika ne usuđuju se ni da ih tuže za alimentaciju – kaže Miljatovićeva.

(EuroBlic)