Magazin 04.10.2022.

Države u kojima se turisti najviše žale na hranu

ČITANJE: 3 minute

Kad se prijatelji vrate sa putovanja i puna su im usta gurmanskih doživljaja, lako mogu da nas navedu da krenemo njihovim stopama i bacimo se na hedonistički turizam.

Destinacije poput Grčke, Italije ili Bosne i Hercegovine omiljene su na listama onih koji strane zemlje otkrivaju kroz ukuse i mirise nacionalnih kuhinja – baš kao i Turska, Tajland…

A koje su to države koje ne prati baš sjajna reputacija kada je hrana u pitanju?

Britanija je poznata po svojoj po tome da joj je domaća kuhinja bez ukusa, a na meti kritika na turističkim forumima našle su se i Jamajka, Kenija, kao i Finska.

Finska

“Finska hrana jedna je od najdosadnijih i najmanje kreativnih, ali je zdrava. Tokom Olimpijskih igara 1952. sprovedeno je istraživanje među sportistima, oni su smatrali da je finska kuhinja najgora”, kaže Sriharša Kučimanči iz Indije.

Holandija

Edvin van Davenhorst iz Holandije dodaje: “Budući da sam Holanđanin, znam šta je bezukusna hrana kojoj fali kreativnosti. Naša jela najbolje je opisati kao hranjiva i jednostavna za pripremu. Jedan od primjera je stamppot, povrće s krompirom kuvano u istoj šerpi, zatim pasirano i posluženo s komadom mesa i umakom.

Nikaragva

“U Nikaragvi vegetarijanci jedu rižu i pasulj s prženim bananama. Volim tu kombinaciju i jela sam je na Kostariki, ali u Nikaragvi je to jelo gotovo uvijek hladno, suvo i bez začina. I ananas me je razočarao. Uvijek je nezreo i kiseo, dok je na Kostariki nezamislivo sočan“, tvrdi Nemica Ameli Landfiš.

Mongolija

“Moj glas za najgoru kuhinju ide Mongoliji. Nema povrća, nema začina – samo meso i tjestenina. Kazahstanska kuhinja je slična, ali kako zemlja vrvi drugim nacionalnostima, možete fino da se najedete korejskih, gruzijskih, ruskih ili kineskih jela”, kaže Stiven Hermans, koji živi u Kazahstanu.

Jamajka

“Jamajka ima totalno bezličnu hranu – sve je bezokusno osim pečene piletine. Za doručak se jedu kuvane banane, kuvani krompir, kuvana jaja i još kuvanog. Za ručak je riža s graškom. Ne znam kako im to polazi za rukom?!” čudi se Brajan Kolins iz Sjedinjenih Država, a prenosi Pun kufer.

Engleska

Jef Pelarin iz Kanade kaže da se Englezi trude da se oslobode loše reputacije, ali još uvijek služe te grozne sendvičime s jajima.

“Najtužnije iskustvo mi je bilo kada smo pitali mještane za najbolje mjesto s ribom u Londonu. Nakon pola sata traženja dobili smo lijepe komade svježe ribe… bez ikakvog ukusa”, kaže.

Nepal

“Izvan turističkih restorana u Katmanduu, hrana u Nepalu dosta je loša. Na temelju mog (skromnog) iskustva kao turiste, čini se da Nepalci žive manje-više od dvije stvari: od tjestenine i dal bhata. Tjestenina je okej, a dal bhat je sličan indijskoj riži sa sočivom, samo što je vodenastiji, a začini su manje zanimljivi”, objašnjava Anika Šauer iz Sjedinjenih Država.

Kenija

“Kenijska je kuhinja ukusna, ali brzo dosadi. Na svakom koraku je bezukusna kasava, što je očekivano jer služi kao jeftin izvor kalorija. Osim toga, sve živo se kuva, i to dugo – dok ne izađe posljednja kap života iz povrća i drugih namirnica”, dodaje Ben Senthaus iz Velike Britanije.