Svijet 14.01.2023.

DRŽAVLJANIN BiH OSUĐEN U ŠVAJCARSKOJ: Krao građevinsku opremu i prodavao je u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Državljanin BiH, koji je prije tri godine izvršio tešku krađu na nekoliko švicarskih gradilišta, osuđen je Švicarskoj u odsustvu na djelimičnu uslovnu zatvorsku kaznu, saopšteno je to iz suda u Lucernu. U presudi se navodi da će, nakon što odsluži kaznu, imati sedmogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Riječ je o 43-godišnjem državljaninu BiH, koji je 30 godina živio u Švicarskoj. On je od novembra 2019. do juna 2020. godine u više od 30 navrata ulazio na razna gradilišta u kantonima Lucern i Nidvalden, obijao kontejnere i krao građevinsku opremu i mašine, koje je kasnije prodao u BiH.

Osuđen je na tri godine zatvorske kazne, od kojih bi trebao da odsluži najmanje polovinu. Kasnije bi bio pušten na uslovnu slobodu u trajanju od dvije godine. On je i ranije osuđivan i za nelegalno nošenje oružja i korištenje narkotika.

Zanimljivo je da osuđeni odmah po hapšenju priznao krivično djelo krađe. Ipak, na suđenju, koje je počelo jula 2022. godine, nije se pojavio. Nakon što je osuđen u Švicarskoj, sud ne zna gdje se on nalazi.