Vijesti 05.11.2016.

Državni posao nedostižan: Zbog namještaljki neće da konkurišu

ČITANJE: 3 minute

Na konkurse za posao u državnoj upravi u prosjeku se prijavi oko 30 kandidata, što je malo imajući u vidu veliku nezaposlenost u Republici Srpskoj.

U Agenciji za državnu upravu RS kažu da se, zavisno od radnog mjesta, na neke konkurse prijavi desetak, a najviše do 80 kandidata.

– Bilo je slučajeva da se za informatičara prijavi najviše jedan ili dva kandidata ili za računovođu sa sertifikatom za vođenje knjiga nijedan – kaže Aleksandar Radeta, direktor ove Agencije.

Iako u Agenciji smatraju da je razlog male zainteresovanosti za posao u javnom sektoru nedostatak određenog kadra, nezaposleni kažu da ne žele da se prijavljuju na konkurse i da se maltretiraju jer se unaprijed zna ko će dobiti posao. Niko više ne vjeruje konkursima, jer je praksa pokazala da su oni puka formalnost.

– Javila sam se na konkurs u jedno ministarstvo, obavila razgovor i tek nakon toga sam saznala da na tom mjestu već radi jedna osoba i da je taj konkurs samo formalnost. Na razgovor sam došla iz Bijeljine. Trebalo je da platim karte u oba smjera da bi me neko tamo izigrao – priča Tanja Stojanović.

Danijela Knežević iz Banjaluke, koja više od pola godine traži posao, kaže da konkurse u javnoj upravi zaobilazi i kada ispunjava sve tražene uslove.

– Zašto bih gubila vreme skupljajući dokumentaciju i išla na razgovore za posao kada je javna tajna da se državni posao dobijao samo preko veze. Ne želim da učestvujem u tom balu sa maskama – kaže Kneževićeva.

Njeno mišljenje dijeli većina mladih koji su u potrazi za poslom, zbog čega bi državne službe mogle da se suoče sa problemom pronalska kvalitetnih radnika i onda kada im trebaju. Na konkurse u pojedinim ministarstvima u Vladi RS su se, kako saznajemo, prijavljivala tek dva- tri kandidata, od kojih nijedan nije ispunjavao uslove.

Istovremeno, na konkurse u privatnom sektoru, posebno u firmama koje slove za stabilne i bolje poslodavce, javi se i po nekoliko stotina kandidata.

Mišljenje da se posao dobija samo zbog stranačke pripadnosti ili poznanstava je toliko postalo ustaljeno u našem društvu da nezaposleni sve više sumnjaju i da je za zaposlenje u privatnim firamama koje raspišu konkurs potrebna veza. Upravo zato je Vinko Đurić, direktor jedne privatne zdravstvene ustanove iz Bijeljine na konkursu za specijalizaciju koji je javno objavio naznačio da – nije namješten.

– Krajem prošle godine smo raspisali konkurs u kojem smo tražili kandidate za dodjelu specijalizacije u oblasti medicine rada i niko se nije javio. Razumljivo je da su ljudi sumnjičavi, jer kod nas se posao obično dobija ili preko politike ili preko rodbinskih veza. Zato sam naglasio da to nije tako u ovom slučaju i već me do sad zvalo pet zainteresovanih kandidata – kaže Đurić.

Podobni ne rješavaju probleme

Stručnjaci upozoravaju da većina podobnih koji dobijaju važne državne poslove nisu dovoljno stručni da rješavaju probleme.

– Teško je iskoreniti stranačko zapošljavanje, ali ono ne smije da bude ovoliko izraženo. Sve dok prednost ne budu dobijali najsposobniji i najkvalitetniji radnici društvo neće moći da napreduje – ocijenio je sociolog Ljubiša Rokić.

(EuroBlic)