Vijesti 08.03.2017.

„Državu i Boga dalje od jajnika moga“: Poruke sa osmomartovskog marša u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Pod parolom „Nismo rođene samo da rađamo“ stotinjak muškaraca i žena prošetali su danas Banjalukom u „Osmomartovskom maršu“ kako bi ukazali da se uloga žene u društu ne svodi samo na rađanje djece.

Kiša i loše vrijeme nisu spriječili učesnika marša da izađu na uilicu i glasno kažu šta imaju. Transparenti  „Moje nerođeno dijete nije tehnološki višak“, „Ni za državu, tajkune i naciju, ne damo ovulaciju“, „Vaši ratovi naši mrtvu, ne računajte na nas“ te „Državu i Boga dalje od jajnika moga“ samo su neki od mnogo poruka poslatih danas iz Banjaluke.

osmi mart

–  Pod parolom „Nismo rođene samo da rađamo“ želimo da poručimo da treba da im obezbjedi bolje uslove rada. Borimo se da na poslu ne sve žene imaju pravo da same odluče da će da budu majke ili ne, a da je društvo to koje budemo izrabljivane, da ne dobijamo otkaze kada ostanemo trudne i da se uklone barijere kako bi žene sa invaliditemo bile vidljive u ovom društvu, a da ne budu socijalo izolovane kao što su sada – poručila je Milica Pralica iz udruženja „Oštra nula“.

Simbol ovogodišnjeg marša bila je crna boja, te su gotovo svi učesnici bili obučeni u crno, a Banjaluka se ove godine pridružila i Međunarodnom štrajku žena čiji je ovogodišnji slogan „Solidarnost je naše oružje“.

banjaluka osmomartvoski mars

Jedno od organizatora je i banjalučko Udruženje građana deca, roditelja i porodije, koji godinama skreću pažnju na problem porodilja.

– Bilo je slučajeva da žena dobije otkaz kada ostane trudna pa da joj kažu kada se “ta epizoda” završi se posle poroda javi, da je vrate na posao. U društvu u kom se rođenje djeteta naziva “epizodom” moramo da izađemo na ulici i ukaženo da je situacij daleko od one kakva treba da bude – poručila je Dubravka Vujnović Božić iz UG “DRIP”.

zenski mars

Marš su podržala i mnoga druga udruženja iz cijele Republike Srpske.

(EuroBlic)