Magazin 10.05.2016.

Dub Pistols prvi inostrani revijalci devetog Demofesta

ČITANJE: 2 minute
dubpistols
Britanski sastav “Dub Pistols” u Banjaluci nastupiće u sklopu revijalnog programa devetog “Demofesta”, najvećeg festivala demo bendova u regiji, koji se ove godine održava od 21. do 23. jula.

Energični sastav koji predvodi Beri Ešvort zasviraće u četvrtak, 21. jula, tokom prve festivalske večeri, te se tako pridružiti ranije najavljenim izvođačima, zagrebačkim pank rokerima “Hladnom pivu”, te bendu S.K.A. iz Leskovca, koji su na prethodnom “Demofestu” osvojili treće mjesto.

Zvuk benda “Dub Pistols” je kombinacija više muzičkih žanrova, kao što su alternative, rock, drum'n'bass, electronica, te hip hop, ska i dub. Ova koncertna atrakcija na “Demofest” stiže s aktuelnim albumom “Return of the Pistoleros”, koji je njihovo sedmo studijsko izdanje.

-Ja nas nazivam najuspješnijim neuspješnim bendom svih vremena, kao i najvrijednijim lijenim gadovima na svijetu. Ponekad ne mogu da vjerujem da smo dogurali dovdje, ali smo preživjeli i ide nam bolje nego ikada. Znate kako kažu, ako radite nešto što volite, zapravo nikada u svom životu nećete raditi niti jedan dan- kaže Ešvort.

Tokom 20 godina postojanja, “Dub Pistols” su sarađivali sa mnogim poznatim muzičarima i bendovima, kao što su The Specials, Busta Rhymes, Horace Andy, Madness i Gregory Isaacs, a nastupali su na brojnim festivalima, među kojima se nalaze Bestival, Beat-Herder i nadaleko poznati Glastonbury. Njihova muzika našla je mjesto u brojnim video-igrama, ali i u dokumentacu o najpoznatijem grafiti umjetniku Banksy-ju.

Inače, “Dub Pistols” čine vrhunski muzičari, a među njima se izdvaja Tim Hutton, koji potpisuje nekoliko numera grupe “The Prodigy” sa posljednja dva albuma (upravo on pjeva pjesmu “Omen”), a pisao je kompozicije i za izvođače kao što su Groove Armada i Ian Brown.

Podsjećamo, na konkurs ovogodišnjeg Demofesta stiglo je 467 prijava demo sastava iz cijele ex-Yu, imena takmičara će biti poznata tokom juna, a u revijalnom programu nastupiće još i Kolja i Grobovlasnici, te grupa “Bombaj štampa”.

(Nezavisne)