DUELI ZA PARLAMENT BIH Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević

Iako javnosti u Republici Srpskoj još nisu zvanično saopšteni nikakvi detalji o personalnoj strukturi s kojom će Saveza nezavisnih soocijaldemokrata nastupiti na predstojećim opštim izborima, opcija.net saznaje da su u vrhu ove stranke već usaglašena imena nosilaca lista za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercgovine.

Dobro obaviješteni izvor u toj partiji našem portalu potvrdili su da će listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 1, čije je sjedište u Banjaluci, predvoditi Nebojša Radmanović, potpredsjednik partije i njen delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

U Izbornoj jedinici 2, u kojoj je najveći grad Bijeljina, na čelu liste biće Vojin Mitrović, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS. Inače, van matične Semberije, Mitrović je najpoznatiji po činjenici da je u NSRS 2014. godine izabran na listi Narodnog demokratskog pokreta, ali se nedugo nakon konstituisanja sadašnjeg saziva razišao sa strankom Dragana Čavića i pristupio SNSD-u.

Tokom prošle godine, on je javno izražavao nezadovoljstvo kadrovskim rješenjima SNSD-a u Bijeljini, pa je zbog toga čak i najavljivao da će formirati poseban poslanički klub u parlamentu Srpske. Ipak, pošto se to nije desilo, očito je da je vrh partije pronašao kompromis sa Mitrovićem.

Listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 3, koja obuhvata kompletan istočni dio RS, osim bijeljinske regije, predvodiće Staša Košarac. On je u protekle četiri godine bio predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine.

Takođe, kako saznajemo, bez obzira na rasplet glasanja u oktobru, postoji mogućnost da boravak u parlamentarnim klupama na kraju ipak ne bude posao Nebojše Radmanovića u naredne četiri godine.

Naime, u vrhu SNSD-a ozbiljno se razmatra scenario prema kojem bi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ukoliko pobijedi na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, odustao od te funkcije i prepustio je upravo Radmanoviću.

To nije nepoznata situacija na nivou BiH, jer su u postdejtonskom periodu, u različitim okolnostima, mehanizam zamjene svojih predstavnika u Predsjedništvu BiH koristile i druge partije – SDS, HDZ i SDA.

Da bi se desio ovakav razvoj situacije, neophodno je da SNSD poslije izbora 7. oktobra sa koalicionim partnerima dobije natpolovičnu većinu u NSRS, koja bi mandat za sastav nove Vlade RS dala Miloradu Dodiku.

Sa konačnim pozicioniranjem u kojem bi Dodik bio premijer Srpske, a Radmanović član Predsjedništva BiH, procijenjuju u vrhu SNSD-a, nestali bi i povodi za Radmanovićevo nezadovoljstvo. Jer, iako je krajem aprila ove godine izjavio da „nije čovjek koji se tuče za funkcije“, poznavaoci unutrašnjih odnosa u ovoj stranci kažu da Radmanović nije bio nimalo oduševljen partijskim planovima za oktobar koji su u tom momentu bili u opticaju, kao ni sopstvenim statusom u proteklom mandatu.

„Rokada“ u kojoj bi Radmanović preuzeo hipotetičko Dodikovo mjesto u Predsjedništvu BiH, a lider SNSD-a sadašnju funkciju Željke Cvijanović, riješila bi taj problem, zaključuju naši izvori.

Poznati i SDS-ovi nosioci lista

I Srpska demokratska stranke odredila je svoje nosioce lista za Parlament BiH na predstojećim izborima. Tako će u Izbornoj jedinici 1 listu SDS-a predvoditi Dragan Mektić, u IJ 2 Mladen Bosić, a u IJ 3 Aleksandra Pandurević.

Dakle, ako se nadmetanje dvije najveće stranke iz RS na ovom nivou posmatra kroz personalnu prizmu, u oktobru će birači iz Srpske, kada se budu izjašnjavali o listama za Parlament BiH, moći da posmatraju duele: Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević.

(opcija.net)

Gorivo jeftinije do sedam feninga

I do sedam feninga pojeftinilo je gorivo na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci, čime je krak talasa rezanja cijena benzina i dizela, nakon Semberije, zahvatio i najveći grad Republike Srpske. Da će doći do ovog trenda, “Nezavisne” su objavile prije nekoliko dana, pozivajući se na informacije iz resornog ministarstva, ali i na stav prometnika naftnih

“PLES JE ŽIVOT” Revija mladih plesača u Domu omladine

“Zdravo da ste” omladinski centar, uz podršku Grada Banjaluka, i ove godine organizuje plesni događaj – Revija plesača. Ovaj događaj će se održati 25. novembra u Domu omladine sa početkom u 15 časova. Učestvovati mogu mladi od šest do 30 godina starosti sa osmišljenom jednom ili više koreografija u trajanju do tri minute. – Manifestacija

TANJA STUPAR-TRIFUNOVIĆ: Poezija traži da osvijetli zatamnjenja

Poezija uvijek ima te svoje univerzalne teme, kojih se ja ne odričem i vrlo su mi drage, a negdje su novi načini ili pokušaji da se da i lični pečat vremena pošto nas ono obilježi svakako i ja ne bježim od toga da pristupim na savremen način, odnosno iz savremene perspektive zato što me i

VOZAČI OPREZ Magla i odroni na pojedinim dionicama

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija bez većih zastoja i posebnih ograničenja, ali se vozačima preporučuje oprez zbog odrona i jutarnje magle na pojedinim dionicama, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Sva mjesta na kojima se izvode radovi propisno su obilježena, a vozačima se savjetuje da poštuju privremeno postavljenu

“ELEKTROKRAJINA” U nedjelju bez struje 14 banjalučkih ulica

Zbog izvođenja radova na elektromreži bez struje će u subotu od osam do 13 časova biti dio naselja Saračica. U nedjelju struju od osam do 10.30 neće imati dijelovi ulica Sime Matavulja i Zdrave Korde. Istog dana od osam do 17 časova bez struje će biti dijelovi ulica Branislava Nušića, Jovice Savinovića, Ljubice Mrkonjić, Kralja