DUELI ZA PARLAMENT BIH Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević

Iako javnosti u Republici Srpskoj još nisu zvanično saopšteni nikakvi detalji o personalnoj strukturi s kojom će Saveza nezavisnih soocijaldemokrata nastupiti na predstojećim opštim izborima, opcija.net saznaje da su u vrhu ove stranke već usaglašena imena nosilaca lista za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercgovine.

Dobro obaviješteni izvor u toj partiji našem portalu potvrdili su da će listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 1, čije je sjedište u Banjaluci, predvoditi Nebojša Radmanović, potpredsjednik partije i njen delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

U Izbornoj jedinici 2, u kojoj je najveći grad Bijeljina, na čelu liste biće Vojin Mitrović, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS. Inače, van matične Semberije, Mitrović je najpoznatiji po činjenici da je u NSRS 2014. godine izabran na listi Narodnog demokratskog pokreta, ali se nedugo nakon konstituisanja sadašnjeg saziva razišao sa strankom Dragana Čavića i pristupio SNSD-u.

Tokom prošle godine, on je javno izražavao nezadovoljstvo kadrovskim rješenjima SNSD-a u Bijeljini, pa je zbog toga čak i najavljivao da će formirati poseban poslanički klub u parlamentu Srpske. Ipak, pošto se to nije desilo, očito je da je vrh partije pronašao kompromis sa Mitrovićem.

Listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 3, koja obuhvata kompletan istočni dio RS, osim bijeljinske regije, predvodiće Staša Košarac. On je u protekle četiri godine bio predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine.

Takođe, kako saznajemo, bez obzira na rasplet glasanja u oktobru, postoji mogućnost da boravak u parlamentarnim klupama na kraju ipak ne bude posao Nebojše Radmanovića u naredne četiri godine.

Naime, u vrhu SNSD-a ozbiljno se razmatra scenario prema kojem bi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ukoliko pobijedi na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, odustao od te funkcije i prepustio je upravo Radmanoviću.

To nije nepoznata situacija na nivou BiH, jer su u postdejtonskom periodu, u različitim okolnostima, mehanizam zamjene svojih predstavnika u Predsjedništvu BiH koristile i druge partije – SDS, HDZ i SDA.

Da bi se desio ovakav razvoj situacije, neophodno je da SNSD poslije izbora 7. oktobra sa koalicionim partnerima dobije natpolovičnu većinu u NSRS, koja bi mandat za sastav nove Vlade RS dala Miloradu Dodiku.

Sa konačnim pozicioniranjem u kojem bi Dodik bio premijer Srpske, a Radmanović član Predsjedništva BiH, procijenjuju u vrhu SNSD-a, nestali bi i povodi za Radmanovićevo nezadovoljstvo. Jer, iako je krajem aprila ove godine izjavio da „nije čovjek koji se tuče za funkcije“, poznavaoci unutrašnjih odnosa u ovoj stranci kažu da Radmanović nije bio nimalo oduševljen partijskim planovima za oktobar koji su u tom momentu bili u opticaju, kao ni sopstvenim statusom u proteklom mandatu.

„Rokada“ u kojoj bi Radmanović preuzeo hipotetičko Dodikovo mjesto u Predsjedništvu BiH, a lider SNSD-a sadašnju funkciju Željke Cvijanović, riješila bi taj problem, zaključuju naši izvori.

Poznati i SDS-ovi nosioci lista

I Srpska demokratska stranke odredila je svoje nosioce lista za Parlament BiH na predstojećim izborima. Tako će u Izbornoj jedinici 1 listu SDS-a predvoditi Dragan Mektić, u IJ 2 Mladen Bosić, a u IJ 3 Aleksandra Pandurević.

Dakle, ako se nadmetanje dvije najveće stranke iz RS na ovom nivou posmatra kroz personalnu prizmu, u oktobru će birači iz Srpske, kada se budu izjašnjavali o listama za Parlament BiH, moći da posmatraju duele: Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević.

(opcija.net)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.