DUELI ZA PARLAMENT BIH Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević

Iako javnosti u Republici Srpskoj još nisu zvanično saopšteni nikakvi detalji o personalnoj strukturi s kojom će Saveza nezavisnih soocijaldemokrata nastupiti na predstojećim opštim izborima, opcija.net saznaje da su u vrhu ove stranke već usaglašena imena nosilaca lista za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercgovine.

Dobro obaviješteni izvor u toj partiji našem portalu potvrdili su da će listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 1, čije je sjedište u Banjaluci, predvoditi Nebojša Radmanović, potpredsjednik partije i njen delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

U Izbornoj jedinici 2, u kojoj je najveći grad Bijeljina, na čelu liste biće Vojin Mitrović, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS. Inače, van matične Semberije, Mitrović je najpoznatiji po činjenici da je u NSRS 2014. godine izabran na listi Narodnog demokratskog pokreta, ali se nedugo nakon konstituisanja sadašnjeg saziva razišao sa strankom Dragana Čavića i pristupio SNSD-u.

Tokom prošle godine, on je javno izražavao nezadovoljstvo kadrovskim rješenjima SNSD-a u Bijeljini, pa je zbog toga čak i najavljivao da će formirati poseban poslanički klub u parlamentu Srpske. Ipak, pošto se to nije desilo, očito je da je vrh partije pronašao kompromis sa Mitrovićem.

Listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 3, koja obuhvata kompletan istočni dio RS, osim bijeljinske regije, predvodiće Staša Košarac. On je u protekle četiri godine bio predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine.

Takođe, kako saznajemo, bez obzira na rasplet glasanja u oktobru, postoji mogućnost da boravak u parlamentarnim klupama na kraju ipak ne bude posao Nebojše Radmanovića u naredne četiri godine.

Naime, u vrhu SNSD-a ozbiljno se razmatra scenario prema kojem bi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ukoliko pobijedi na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, odustao od te funkcije i prepustio je upravo Radmanoviću.

To nije nepoznata situacija na nivou BiH, jer su u postdejtonskom periodu, u različitim okolnostima, mehanizam zamjene svojih predstavnika u Predsjedništvu BiH koristile i druge partije – SDS, HDZ i SDA.

Da bi se desio ovakav razvoj situacije, neophodno je da SNSD poslije izbora 7. oktobra sa koalicionim partnerima dobije natpolovičnu većinu u NSRS, koja bi mandat za sastav nove Vlade RS dala Miloradu Dodiku.

Sa konačnim pozicioniranjem u kojem bi Dodik bio premijer Srpske, a Radmanović član Predsjedništva BiH, procijenjuju u vrhu SNSD-a, nestali bi i povodi za Radmanovićevo nezadovoljstvo. Jer, iako je krajem aprila ove godine izjavio da „nije čovjek koji se tuče za funkcije“, poznavaoci unutrašnjih odnosa u ovoj stranci kažu da Radmanović nije bio nimalo oduševljen partijskim planovima za oktobar koji su u tom momentu bili u opticaju, kao ni sopstvenim statusom u proteklom mandatu.

„Rokada“ u kojoj bi Radmanović preuzeo hipotetičko Dodikovo mjesto u Predsjedništvu BiH, a lider SNSD-a sadašnju funkciju Željke Cvijanović, riješila bi taj problem, zaključuju naši izvori.

Poznati i SDS-ovi nosioci lista

I Srpska demokratska stranke odredila je svoje nosioce lista za Parlament BiH na predstojećim izborima. Tako će u Izbornoj jedinici 1 listu SDS-a predvoditi Dragan Mektić, u IJ 2 Mladen Bosić, a u IJ 3 Aleksandra Pandurević.

Dakle, ako se nadmetanje dvije najveće stranke iz RS na ovom nivou posmatra kroz personalnu prizmu, u oktobru će birači iz Srpske, kada se budu izjašnjavali o listama za Parlament BiH, moći da posmatraju duele: Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević.

(opcija.net)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo