DUELI ZA PARLAMENT BIH Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević

Iako javnosti u Republici Srpskoj još nisu zvanično saopšteni nikakvi detalji o personalnoj strukturi s kojom će Saveza nezavisnih soocijaldemokrata nastupiti na predstojećim opštim izborima, opcija.net saznaje da su u vrhu ove stranke već usaglašena imena nosilaca lista za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercgovine.

Dobro obaviješteni izvor u toj partiji našem portalu potvrdili su da će listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 1, čije je sjedište u Banjaluci, predvoditi Nebojša Radmanović, potpredsjednik partije i njen delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

U Izbornoj jedinici 2, u kojoj je najveći grad Bijeljina, na čelu liste biće Vojin Mitrović, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS. Inače, van matične Semberije, Mitrović je najpoznatiji po činjenici da je u NSRS 2014. godine izabran na listi Narodnog demokratskog pokreta, ali se nedugo nakon konstituisanja sadašnjeg saziva razišao sa strankom Dragana Čavića i pristupio SNSD-u.

Tokom prošle godine, on je javno izražavao nezadovoljstvo kadrovskim rješenjima SNSD-a u Bijeljini, pa je zbog toga čak i najavljivao da će formirati poseban poslanički klub u parlamentu Srpske. Ipak, pošto se to nije desilo, očito je da je vrh partije pronašao kompromis sa Mitrovićem.

Listu SNSD-a za Parlament BiH u Izbornoj jedinici 3, koja obuhvata kompletan istočni dio RS, osim bijeljinske regije, predvodiće Staša Košarac. On je u protekle četiri godine bio predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine.

Takođe, kako saznajemo, bez obzira na rasplet glasanja u oktobru, postoji mogućnost da boravak u parlamentarnim klupama na kraju ipak ne bude posao Nebojše Radmanovića u naredne četiri godine.

Naime, u vrhu SNSD-a ozbiljno se razmatra scenario prema kojem bi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ukoliko pobijedi na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, odustao od te funkcije i prepustio je upravo Radmanoviću.

To nije nepoznata situacija na nivou BiH, jer su u postdejtonskom periodu, u različitim okolnostima, mehanizam zamjene svojih predstavnika u Predsjedništvu BiH koristile i druge partije – SDS, HDZ i SDA.

Da bi se desio ovakav razvoj situacije, neophodno je da SNSD poslije izbora 7. oktobra sa koalicionim partnerima dobije natpolovičnu većinu u NSRS, koja bi mandat za sastav nove Vlade RS dala Miloradu Dodiku.

Sa konačnim pozicioniranjem u kojem bi Dodik bio premijer Srpske, a Radmanović član Predsjedništva BiH, procijenjuju u vrhu SNSD-a, nestali bi i povodi za Radmanovićevo nezadovoljstvo. Jer, iako je krajem aprila ove godine izjavio da „nije čovjek koji se tuče za funkcije“, poznavaoci unutrašnjih odnosa u ovoj stranci kažu da Radmanović nije bio nimalo oduševljen partijskim planovima za oktobar koji su u tom momentu bili u opticaju, kao ni sopstvenim statusom u proteklom mandatu.

„Rokada“ u kojoj bi Radmanović preuzeo hipotetičko Dodikovo mjesto u Predsjedništvu BiH, a lider SNSD-a sadašnju funkciju Željke Cvijanović, riješila bi taj problem, zaključuju naši izvori.

Poznati i SDS-ovi nosioci lista

I Srpska demokratska stranke odredila je svoje nosioce lista za Parlament BiH na predstojećim izborima. Tako će u Izbornoj jedinici 1 listu SDS-a predvoditi Dragan Mektić, u IJ 2 Mladen Bosić, a u IJ 3 Aleksandra Pandurević.

Dakle, ako se nadmetanje dvije najveće stranke iz RS na ovom nivou posmatra kroz personalnu prizmu, u oktobru će birači iz Srpske, kada se budu izjašnjavali o listama za Parlament BiH, moći da posmatraju duele: Radmanović – Mektić, Mitrović – Bosić i Košarac – Pandurević.

(opcija.net)

IZBORI Za predsjednika i potpredsjednika RS čak 37 kandidata

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je čak 37 kandidatura za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, a pored poznatih imena i kandidata koji imaju šansu da pobjede na predstojećim izborima tu su i potpuni anonimusi koji su u trku ušli kao nezavisni kandiati.

EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI Osnovci savladali saobraćajne propise

U okviru „Evropske sedmice mobilnosti“, na Trgu Krajine danas je održana obuka najmlađih učesnika u saobraćaju uz dodjelu prigodnih nagrada, koje su uručili predstavnici gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve. -Grad Banja Luka se aktivno uključio u obilježavanje „Evropske sedmice mobilnosti“, a jedna od planiranih aktivnosti za ovu sedmicu jeste i današnja obuka najmlađih učesnika

JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA Četiri nova projekta za ljepšu Banjaluku

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u toku je javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje radova na četiri projekta, koji će biti sprovedeni u banjalučkim mjesnim zajednicama.