Vijesti 10.05.2019.

DUGOROČNA PROGNOZA Kišovito proljeće zamjenjuje višemjesečni toplotni talas

ČITANJE: 1 minuta

Kišovito i hladno proljeće ove godine mogla bi da izvuče tek treća dekada maja kada će, prema prognozi meteorologa, u Srpskoj napokon otopliti.

Međutim, i u tom periodu biće nestabilno vrijeme, sa pljuskovima i grmljavinom u većem dijelu Srpske, pokazuje dugoročna prognoza.

Član Komiteta za klimatske promjene BiH Nebojša Kuštrinović kaže da će i u junu količina padavina biti malo iznad višegodišnjeg prosjeka.

– Međutim, srednja minimalna temperatura u junu biće iznad višegodišnjeg prosjeka za pola stepena, i iznosiće 17 stepeni. Srednja maksimalna iznad višegodišnjeg prosjeka biće za 0,4 stepena, a u Banjaluci i široj okolini ona će iznositi 27,1 stepen – kaže Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, u julu kreću toplotni talasi, dok će količina padavina biti u granicama i nešto ispod prosjeka. Srednja minimalna temperatura u RS biće iznad prosjeka za 0,6 do 0,9 stepeni, a u Banjaluci će iznositi oko 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće veća od prosjeka za čak jedan do 1,5 stepen, a u najvećem gradu RS iznosiće 31 stepen. Avgust će takođe obilježiti toplotni talasi, sa temperaturama iznad prosjeka, a ovaj mjesec će biti suvlji nego inače. Srednja minimalna temperatura u Banjaluci i Krajini iznosiće 18,3, a srednja maksimalna 31 stepen – kaže Kuštrinović.

Dodaje da će, po dugoročnoj prognozi, septembar označiti nastavak ljeta.

– Ovaj mjesec će, kao i oktobar, biti topliji i suvlji od višegodišnjeg prosjeka – prognozira Kuštrinović.

(Srpskainfo)