Vijesti 30.03.2016.

Dugovanja prosvjetarima biće izmirena u maju

ČITANJE: 1 minuta
malesevic
Radnicima u prosvjeti i kulturi u RS u maju bi trebalo da budu isplaćene sve zaostale naknade, poručeno je juče poslije sastanka ministra prosvjete Dane Maleševića i predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragana Gnjatića.

Malešević je rekao da danas zvanično počinju pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru, gdje ima lakših i težih stvari.

– Krenućemo od lakših, kao što su radno vrijeme, godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo, dok ćemo za kraj ostaviti ono što je za nas teže, a to su nadoknade ili dodaci na platu – kaže Malešević.

On je pozvao sve prosvjetare da ne potpisuju sporazume sa Agencijom za mirno rješavanje sporova, kako bi uštedjeli novac i što prije isplatili naknade.

– Svaki sporazum koji se sklopi sa Agencijom Ministarstvo košta 50 maraka, što je na 6.500 korisnika prevoza 325.000 KM, a mjesečna tranša za prevoz iznosi 590.000 KM. To je veliki trošak i za tri mjeseca dugovanja trebalo bi dati gotovo milion KM Agenciji – pojasnio je Malešević.

Gnjatić kaže da nema razloga da ne vjeruje ministru i premijeru, iako, kako kaže, imaju loša iskustva iz prethodnog perioda. On je podsjetio i da su ukupna dugovanja ministarstva prema radnicima u prosvjeti i kulturi oko 3,3 miliona KM. Riječ je uglavnom o neisplaćenim naknadama za prevoz.

(Glas)