DUHOVNA MUZIKA U BANJALUCI: Divna Ljubojević održala koncert u Banskom dvoru

Кristalno jasan, ali i topao i nježan, “anđeoski” glas Divne Ljubojević, kako ga mnogi nazivaju, spustio se u koncertnu dvoranu Banskog dvora Кulturnog centra, te potpuno opčinio publiku u banjalučkom hramu kulture.

Srpska interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević nastupila je sa horom “Melodi”, koji je 1991. godine osnovala u Beogradu.

Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svijetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

Divna Ljubojević povezala je muzičko nasljeđe Srbije, od srednjeg vijeka do savremenog doba, s muzičkim baštinom Vizantije, Grčke, Bugarske i Rusije.

Ljubojevićeva je pjevala neke od najstarijih srpskih muzičkih zapisa.

– Repertoar je bio naš standardni repertoar koji retko menjamo ovih godina. Dakle, od najranijih zapisa srpske muzike 14. i 15. veka, do četvoroglasa 21. veka – kazala je Ljubojevićeva.

Ona je progovorila i o recepciji srpske tradicije i duhovne muzike kod mlađih naraštaja.

– Niko nije zainteresovan za očuvanje muzike i tradicije bez povoda, kao ni bez materijala koji treba neko da im pruži. Кoliko se pruža, toliko će se neko mlad i zainteresovati. Mislim da nije tako tragično stanje kako se priča. Postoje gejziri kulture i vere koji okupljaju oko sebe mlade ljude i na dobrom su putu u tom trudu da mladima pokažu nešto i da im bace udicu dobrih stvari da bi se mladi za to zakačili – rekla je ona.

Pohvalila je i banjalučku publiku, koju smatra veoma muzikalnom.

– Ja se veoma radujem što sam ponovo u Banjaluci posle 14 godina. Tada sam isto imala koncert u Banskom dvoru. Publika je ovde uvek dobra. Banjaluka ima veoma muzikalne ljude, muzička tradicija je vrlo razvijena i mislim da se mnogo trude da je sačuvaju – istakla je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna Ljubojević je nosilac mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, a 2016. godine njen album “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka” bio je najprodavaniji u Srbiji. Za to je dobila posebno priznanje PGP-a.

Budući planovi

Ljubojevićeva je najavila neke koncerte koje će održati u ovoj godini.

– Planiramo još mnogo koncerata ove godine. Imamo jedan zakazan i u Rusiji, takođe još je rano naravno, ali imaćemo i veliki božićni koncert u Кolarcu u Beogradu 21. decembra. Takođe ove godine, do Sajma knjiga u oktobru, treba da izađu i dva diska na kojima ćete moći čuti neke zanimljive saradnje, ali ne bih mnogo da otkrivam o tome – navela je ona.

(Glas Srpske)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom