DUHOVNA MUZIKA U BANJALUCI: Divna Ljubojević održala koncert u Banskom dvoru

Кristalno jasan, ali i topao i nježan, “anđeoski” glas Divne Ljubojević, kako ga mnogi nazivaju, spustio se u koncertnu dvoranu Banskog dvora Кulturnog centra, te potpuno opčinio publiku u banjalučkom hramu kulture.

Srpska interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević nastupila je sa horom “Melodi”, koji je 1991. godine osnovala u Beogradu.

Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svijetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

Divna Ljubojević povezala je muzičko nasljeđe Srbije, od srednjeg vijeka do savremenog doba, s muzičkim baštinom Vizantije, Grčke, Bugarske i Rusije.

Ljubojevićeva je pjevala neke od najstarijih srpskih muzičkih zapisa.

– Repertoar je bio naš standardni repertoar koji retko menjamo ovih godina. Dakle, od najranijih zapisa srpske muzike 14. i 15. veka, do četvoroglasa 21. veka – kazala je Ljubojevićeva.

Ona je progovorila i o recepciji srpske tradicije i duhovne muzike kod mlađih naraštaja.

– Niko nije zainteresovan za očuvanje muzike i tradicije bez povoda, kao ni bez materijala koji treba neko da im pruži. Кoliko se pruža, toliko će se neko mlad i zainteresovati. Mislim da nije tako tragično stanje kako se priča. Postoje gejziri kulture i vere koji okupljaju oko sebe mlade ljude i na dobrom su putu u tom trudu da mladima pokažu nešto i da im bace udicu dobrih stvari da bi se mladi za to zakačili – rekla je ona.

Pohvalila je i banjalučku publiku, koju smatra veoma muzikalnom.

– Ja se veoma radujem što sam ponovo u Banjaluci posle 14 godina. Tada sam isto imala koncert u Banskom dvoru. Publika je ovde uvek dobra. Banjaluka ima veoma muzikalne ljude, muzička tradicija je vrlo razvijena i mislim da se mnogo trude da je sačuvaju – istakla je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna Ljubojević je nosilac mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, a 2016. godine njen album “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka” bio je najprodavaniji u Srbiji. Za to je dobila posebno priznanje PGP-a.

Budući planovi

Ljubojevićeva je najavila neke koncerte koje će održati u ovoj godini.

– Planiramo još mnogo koncerata ove godine. Imamo jedan zakazan i u Rusiji, takođe još je rano naravno, ali imaćemo i veliki božićni koncert u Кolarcu u Beogradu 21. decembra. Takođe ove godine, do Sajma knjiga u oktobru, treba da izađu i dva diska na kojima ćete moći čuti neke zanimljive saradnje, ali ne bih mnogo da otkrivam o tome – navela je ona.

(Glas Srpske)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u