DUHOVNA MUZIKA U BANJALUCI: Divna Ljubojević održala koncert u Banskom dvoru

Кristalno jasan, ali i topao i nježan, “anđeoski” glas Divne Ljubojević, kako ga mnogi nazivaju, spustio se u koncertnu dvoranu Banskog dvora Кulturnog centra, te potpuno opčinio publiku u banjalučkom hramu kulture.

Srpska interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević nastupila je sa horom “Melodi”, koji je 1991. godine osnovala u Beogradu.

Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svijetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

Divna Ljubojević povezala je muzičko nasljeđe Srbije, od srednjeg vijeka do savremenog doba, s muzičkim baštinom Vizantije, Grčke, Bugarske i Rusije.

Ljubojevićeva je pjevala neke od najstarijih srpskih muzičkih zapisa.

– Repertoar je bio naš standardni repertoar koji retko menjamo ovih godina. Dakle, od najranijih zapisa srpske muzike 14. i 15. veka, do četvoroglasa 21. veka – kazala je Ljubojevićeva.

Ona je progovorila i o recepciji srpske tradicije i duhovne muzike kod mlađih naraštaja.

– Niko nije zainteresovan za očuvanje muzike i tradicije bez povoda, kao ni bez materijala koji treba neko da im pruži. Кoliko se pruža, toliko će se neko mlad i zainteresovati. Mislim da nije tako tragično stanje kako se priča. Postoje gejziri kulture i vere koji okupljaju oko sebe mlade ljude i na dobrom su putu u tom trudu da mladima pokažu nešto i da im bace udicu dobrih stvari da bi se mladi za to zakačili – rekla je ona.

Pohvalila je i banjalučku publiku, koju smatra veoma muzikalnom.

– Ja se veoma radujem što sam ponovo u Banjaluci posle 14 godina. Tada sam isto imala koncert u Banskom dvoru. Publika je ovde uvek dobra. Banjaluka ima veoma muzikalne ljude, muzička tradicija je vrlo razvijena i mislim da se mnogo trude da je sačuvaju – istakla je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna Ljubojević je nosilac mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, a 2016. godine njen album “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka” bio je najprodavaniji u Srbiji. Za to je dobila posebno priznanje PGP-a.

Budući planovi

Ljubojevićeva je najavila neke koncerte koje će održati u ovoj godini.

– Planiramo još mnogo koncerata ove godine. Imamo jedan zakazan i u Rusiji, takođe još je rano naravno, ali imaćemo i veliki božićni koncert u Кolarcu u Beogradu 21. decembra. Takođe ove godine, do Sajma knjiga u oktobru, treba da izađu i dva diska na kojima ćete moći čuti neke zanimljive saradnje, ali ne bih mnogo da otkrivam o tome – navela je ona.

(Glas Srpske)

OBNAVLJAJU MREŽU: “Rajaner” od 1. avgusta uvodi letove iz Brisela i Minhena za Banjaluku

Niskobudžetni prevoznik Rajaner nastaviće tokom ljetnje sezone samo dvije linije ka Banjaluci i Nišu, jer nastavljaju sa obnavljanjem svoje mreže. Niskotarifni prevoznik, koji je prije dva dana proslavio povratak u letove sa preko 1.000 dnevnih letova širom Evrope, obnavljaće poslovanje na dva tržišta sledećeg mjeseca. Već je pokrenuta usluge ka Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se