DUHOVNA MUZIKA U BANJALUCI: Divna Ljubojević održala koncert u Banskom dvoru

Кristalno jasan, ali i topao i nježan, “anđeoski” glas Divne Ljubojević, kako ga mnogi nazivaju, spustio se u koncertnu dvoranu Banskog dvora Кulturnog centra, te potpuno opčinio publiku u banjalučkom hramu kulture.

Srpska interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević nastupila je sa horom “Melodi”, koji je 1991. godine osnovala u Beogradu.

Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svijetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

Divna Ljubojević povezala je muzičko nasljeđe Srbije, od srednjeg vijeka do savremenog doba, s muzičkim baštinom Vizantije, Grčke, Bugarske i Rusije.

Ljubojevićeva je pjevala neke od najstarijih srpskih muzičkih zapisa.

– Repertoar je bio naš standardni repertoar koji retko menjamo ovih godina. Dakle, od najranijih zapisa srpske muzike 14. i 15. veka, do četvoroglasa 21. veka – kazala je Ljubojevićeva.

Ona je progovorila i o recepciji srpske tradicije i duhovne muzike kod mlađih naraštaja.

– Niko nije zainteresovan za očuvanje muzike i tradicije bez povoda, kao ni bez materijala koji treba neko da im pruži. Кoliko se pruža, toliko će se neko mlad i zainteresovati. Mislim da nije tako tragično stanje kako se priča. Postoje gejziri kulture i vere koji okupljaju oko sebe mlade ljude i na dobrom su putu u tom trudu da mladima pokažu nešto i da im bace udicu dobrih stvari da bi se mladi za to zakačili – rekla je ona.

Pohvalila je i banjalučku publiku, koju smatra veoma muzikalnom.

– Ja se veoma radujem što sam ponovo u Banjaluci posle 14 godina. Tada sam isto imala koncert u Banskom dvoru. Publika je ovde uvek dobra. Banjaluka ima veoma muzikalne ljude, muzička tradicija je vrlo razvijena i mislim da se mnogo trude da je sačuvaju – istakla je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna Ljubojević je nosilac mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, a 2016. godine njen album “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka” bio je najprodavaniji u Srbiji. Za to je dobila posebno priznanje PGP-a.

Budući planovi

Ljubojevićeva je najavila neke koncerte koje će održati u ovoj godini.

– Planiramo još mnogo koncerata ove godine. Imamo jedan zakazan i u Rusiji, takođe još je rano naravno, ali imaćemo i veliki božićni koncert u Кolarcu u Beogradu 21. decembra. Takođe ove godine, do Sajma knjiga u oktobru, treba da izađu i dva diska na kojima ćete moći čuti neke zanimljive saradnje, ali ne bih mnogo da otkrivam o tome – navela je ona.

(Glas Srpske)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba