Politika 11.01.2023.

Duraković: BiH šira od pogleda s prozora sarajevske kuće

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković poručio je da je Bosna i Hercegovina šira od pogleda s prozora sarajevske kuće i da političari u Sarajevu jednostavno nemaju sluha da je država i u Trebinju, Srebrenici, Banjaluci…

“Postoje Bošnjaci koji su daleko od međuentitetske linije, žive na svojim vjekovnim ognjištima i trebaju tamo živjeti i zanoćiti. Mi tim defileima, paradama, zastavama, stvarima koje ovdje iritiraju ili zastrašuju građane svjedočimo godinama unazad, otkad smo se vratili na te prostore, i ne tražimo niko da nas sažalijeva zbog toga, ali tražimo neku podršku u političkim procesima kada se vodi računa o državi Bosni i Hercegovini, samo da se vidici države prošire dalje od pendžera sarajevskih zgrada”, poručio je Duraković za FTV.

Prema riječima Durakovića, on objašnjava da je njima Sarajevo najdraži grad na svijetu, a da oni koji tamo negdje dalje žive su kolateralna šteta.

“Javnost Federacije nađe krivca u nekoliko nas koji zastupamo interese Bošnjaka, kako smo samo mi krivi za to stanje Bošnjaka. Nekad nas je tamo bilo 300.000, godine 2000. i 2001, a danas nas ima između 50 i 70 hiljada. Zašto smo uvijek nalazili krivca u nama, a ne u onima koji brutalno čine sve kroz sistem da nas tamo bude manje?”, naveo je.

Pokret za državu je kriv i što Dodik paradira po Lukavici, ističe.

On smatra kako je problem što nema koncepta ukrupnjivanja probosanskog političkog bloka koji bi se tome mogao suprotstaviti.

“Mi Bošnjaci koji živimo u Srebrenici kada gledamo političku scenu, niko se ne bori za državu, svi se bore ko će biti u vlasti. Svako pruža Miloradu Dodiku ruku, svi oni sjede s njim, traže da sjednu s njim, kriju se s njim po kafanama okolo Sarajevo i dogovaraju vlast. A kada to uradi Ćamil, koji je preživio genocid i kojeg je izabrao bošnjački narod, to je problem”, navodi.

Dodaje da ih ne optužuje, ali samo da traži od njih da ih čuju, jer zastupa Bošnjake u Republici Srpskoj.

“Dođite, gospodo, kod mene, noćite jednu-dvije-tri noći, ali hajmo malo i u Višegrad, pa kad se četnici postrojavaju u Draževini, da onda vidimo gdje je ta međuentitetska linija, kad se Bošnjaci u Dobrunu kriju po podrumina, kad ne smiju da izađu iz kuće. Ja ću za svoj narod dati sve, a to da zazirem pred Miloradom Dodikom ili pred nekim političarima u Sarajevu, to neću nikad. Niti me on prepada, niti oni”, zaključio je.

(N.S)