Politika 15.09.2021.

DURAKOVIĆ: Ne savijam se pred željama Dodika i Srba ni po koju cijenu, a kamoli zbog funkcije

ČITANJE: 2 minute

Na sjednici Skupštine Srebrenice sutra ću biti smijenjen, to je evidentno. Kazao je ovo za portal “Avaza” Ćamil Duraković, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Prije 20 dana je devet odbornika iz srpskih stranaka, uputilo prijedlog za smjenu Durakovića zbog navodnog “neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”.

Zakonski propisi

Da se preko Srebrenice lome koplja i bildaju politički mišići, pokazuje i činjenica da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a preko RTRS-a najavio smjenu Durakovića i to zbog krivične prijave koju je Duraković podnio protiv novinara RTRS-a, a koji je negirao genocid u Srebrenici.

– Očekivano, nakon kolegija u avgustu, tačnije 25. avgusta uvrštena je tačka dnevnog reda o mom opozivu i to su inicirale stranke sa srpskim predznakom. Sutra je ta sjednica i da se nazrijeti da slijedi moja smjena. Ono što mi iz kluba, kao jedinog legitimnog tijela koje može predlagati osobu na tu poziciju, kao jasan stav imamo da je to nametanje političke volje nama kojima po zakonu ta pozicija pripada. Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi propisuje da po posljednjem popisu načelnik i predsjednik Skupštine ne mogu biti iz istog naroda – kaže Duraković.

Ističe da je jasno kako ovo nije izraz neke srpske volje nego je to zakonski propis.

– Čovjeka za ovu poziciju možemo predložiti samo mi Bošnjaci. U ovom slučaju Bošnjaci su predložili mene na tu poziciju i to je bilo prihvaćeno u startu. Evo sada nakon ove kampanje koju su provodili, došlo je i do predsjednika političkih stranaka u Banjoj Luci, koji ozbiljno pristupaju Srebrenici čim se bave i lokalnim političkim pitanjima, u smislu ko će biti predsjednik skupštine i koji je to Bošnjak koji odgovara politici ovog entiteta.

Ja nisam neko ko će se saviti pred tim željama i voljama Milorada Dodika i drugih srpskih političara, ma ni po koju cijenu a kamoli pozicije. Ne mogu da šutim. Smatram da je ovo pokušaj da se nađe takav Bošnjak, mi imamo stav da ga neće biti. Neće biti prijedloga za sada – pojašnjava Duraković.

Blokada i kriza

Prema svemu sudeći lokalni parlament odnosno funckioniranje vlasti u ovoj općini ulazi u novu krizu kakvu već imamo na državnom nivou.

– Nakon toga slijedi rok od 60 dana da se konstituira Skupština. Smjenom predsjednika Skupštine skupština postaje nekonstituisana. A Zakonom je propisano da se u roku od 60 dana mora konstituirati Skupština. U suprotnom moramo imati nove izbore u roku od 6 mjeseci. Nekako se situacija sa državnog nivoa refleksira na sve nivoe a posebno na Srebrenicu – zaključuje Ćamil Duraković za portal “Avaza”.

(SB)