Politika 29.03.2022.

DURAKOVIĆ: Od dolaska pripadnika “Škorpiona” na Dan opštine u Srebrenici ledi se krv u žilama

ČITANJE: 3 minute

Ćamil Duraković, bivši načelnik općine Srebrenica, “šokiran je činjenicom da je pripadnik zloglasne jedinice Škorpioni Saša Cvjetan bio u Srebrenici tokom obilježavanja 11. marta”, prenose mediji.

– Prvo treba istaći o razmjeri koliko Mladen Grujičić (načelnik općine Srebrenica, op.a.) ruši iole postignut kompromis u Srebrenici. Činjenica je da smo mi u mandatima kada su Bošnjaci bili većina u Skupštini, toliko napora uložili i političkih kompromisa sa tada srpskim strankama koje su smogle snage da rade s nama na pravljenju nekog zajedničkog ambijenta i prosperiteta u Srebrenici. Prvo smo promijenili Dan općine iz krsne slave koji je uspostavljen nakon rata u Srebrenici, pa smo ga obilježavali na datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa nakon toga, upravo u toku mog mandata, vratili smo prijeratni datum obilježavanja Dana općine, a to je 11. mart, dan pobjede nad fašizmom i oslobođenja Srebrenice od fašizma – kazao je Duraković za portal “Avaza”.

Najgnusniji postupak

Istakao je da obilježavati Dan opštine znači i obilježavati dan pobjede nad fašizmom.

– E, načelnik Grujičić je upravo taj dan iskoristio, koji je zajednički svih građana Srebrenice, da u istu prostoriju dovede presuđenog ratnog zločinca i bivšeg pripadnika zloglasne jedinice Škorpioni koja je strijeljala u Trnovu, i majke Srebrenice u istu prostoriju. To je najgnusniji postupak koji je ikada do sada Mladen Grujičić, koji je poznat po tome da podržava ratne zločince, da podržava ekstremnu ultra desničarsku politiku kada je u pitanju srpski nacionalizam i svojevremeno, u prošlosti, ne znam koje godine tačno, doveo je Milana Jovovića, bivšeg komandanta Vukova sa Drine koji su učestvovali u genocidu u Srebrenicu zvanično u posjetu općini.

Majke Srebrenice

– Ovo vam ledi krv u žilama da se tako frapantan događaj desi. Ja nisam znao čovjeka, znam sam za njegovo ime, ali nisam izgledom ga znao. Od mene je sjedio tri stolice udesno – rekao je Duraković.

Dodao je da je neko morao znati ko je Saša Cvjetan te da on nije džaba sjedio u prvom redu kao “VIP zvanica”.

– Ovo je nešto što je nas zaista zatrašilo ovdje i građani s kojima sam ja pričao, posebno majke Srebrenice. Oni su direktno učestovali u strijeljanju Srebreničana u Trnovu, a zamislite na koliko drugih mjesta koji nisu dokumentovani video zapisom. To je taj civilizacijski apsurd koji mi danas živimo da žrtvu i presuđene zločince stavite u jednu prostoriju i smatrate da je to ispravno. Ovo je bio krizni momenat kada smo mi konačno pozvali OHR da reagira i da smijeni načelnika koji nije dostojan, zbog svih građana ove općine i svih napora koje smo ulagali godinama unazad da dođemo do kakvog-takvog pomirenja, da pravimo kompromise koji nisu nimalo sretni – rekao je Duraković.

(SB)