Politika 15.12.2022.

DURAKOVIĆ: Porazno je da nema mudrosti da se očuva Pokret za državu

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković za portal “Avaza” danas je izjavio da bi nakon Konstituirajuće sjednice Vijeća naroda koja je održana danas, ubrzo trebalo uslijediti formiranje Vlade RS.

– Mandatar je određen i sada vjerovatno u ovom narednom periodu bit će posložena i Vlada entiteta RS – izjavio je Duraković.

Na pitanje šta on očekuje, ističe da oni koji zastupaju interese probosanske politike unutar Narodne skupštine entiteta imaju taj legitimitet da traže svoj prostor i u Vladi.

Ostvarenje prava

– Koliko vidim, Pokret za državu je dobio jednog ministra, da li jednog ili dva, u ovom momentu nisam siguran, ali ono što se zagovaralo u predizbornoj kampanji i što je bilo političko djelovanje pokreta, čiji ja nisam član. Ja sam samostalno nastupao na ovim izborima, ali svakako je tada postojalo opredjeljenje da, bez obzira o kome je riječ bilo, da li o SNSD-u ili o opoziciji u RS-u ide u vlast kako bi Bošnjaci dobili svoj prostor u institucijama ovog entiteta što je za mene sasvim opravdano, jer oni koje narod bira da zastupaju njihove interese u Narodnoj skupštini su oni koji imaju legitimitet u kom pravcu će kao klub Pokreta za državu djelovati. Sačekat ćemo da vidimo formiranje Vlade, ali koliko znam očekuje se minimalno jedan ministar iz reda Bošnjaka i određene druge pozicije kroz realizaciju vlasti – rekao je on.

Dodao je da on ne zna detalje niti participira u okviru kluba Pokreta za državu, već prati dešavanja i izražava svoj stav.

– Ipak, smatram da probosanske politike i Pokret za državu trebaju biti dijelom vlasti ovoga entiteta kako ne bismo izgubili sve ono što i po Ustavu i drugim osnovama pripada, počevši od budžeta koji unazad desetak godina Bošnjaci apsolutno ne konzumiraju iako smo mi ravnopravni građani ovog entiteta. Plaćamo poreze, živimo ovdje i mislim da po tom osnovu trebamo ostvarivati prava i na budžet i sva druga prava zapošljavanja i svega onoga što su naši problemi – izjavio je Duraković.

Problemi unutar Pokreta za državu

Upitan je i o problemima koji se dešavaju, a koji su vezani za Pokret za državu, gdje ističe da je žalosno da je Pokret za državu kao ideja nastao udruživanjem političkog probosanskog bloka deset stranaka, a ono što sad vidi da je Pokret za državu ostao sa četiri člana u klubu plus jedan koji je dolazio iz reda SDA.

– Očito da su se tu razišli i to je poražavajuće da ne postoji političke mudrosti da se taj politički koncept zajedničkog djelovanja na prostor entiteta RS nastavi kako bismo ostvarili što više prava i učinili što više za naše građane. Ova poruka je jako razočaravajuća da je Pokret odmah nakon završetka Općih izbora u BiH krenuo lošim putem. Da li će doći do razumijevanja ostaje da vidimo, ali mogu reći da me je ovo razočaralo što vjerujem da je razočaralo i većinu građana koji su dali povjerenje ovom zajedničkom projektu Pokreta za državu – zaključio je Duraković za portal “Avaza”.

(SB)