Politika 20.05.2022.

Duraković: Radićemo sve da u Republici Srpskoj bude više države BiH

ČITANJE: 2 minute

Ćamil Duraković danas je u Sarajevu izjavio novinarima da se, kao nezavisni politički aktivista, kandidovao nezavisno na poziciju predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske, u okviru političkog Pokreta za državu, koji ima za cilj da zajedno nastupi u Srpskoj.

– Biće, naravno, više kandidata za ovu poziciju, ali evo ja sam jedan od ponuđenih. Danas sam Centralnoj izbornoj komisiji BiH predao sve što mi je zakon naložio, od potpisa do svega ostalog što je potrebno. Dobio sam dokument da je sve u redu, vidjećemo dalje do same ovjere kandidature, naveo je Duraković.

Kaže da oni iz Pokreta za državu, odnosno sve probosanske stranke koje čine taj pokret, prvenstveno SDA i SDP, koje su dvije najveće političke opcije, zajednički rade mnogo upravo na „vraćanju države BiH na ovaj dio BiH koji se zove Republika Srpska“.

– Mi trenutno u Narodnoj skupštini imamo tri poslanika, što je za jedan manje od Ustavom zagarantovanog. Mi se moramo vratiti kao treći politički faktor bez kojeg pozicija ili opozicija neće moći formirati vlast bez onih koji državu BiH doživljavaju svojom domovinom, bez obzira koliko političke strukture iz ovog dijela BiH, odnosno iz Banjaluke, destruktivno radile protiv BiH. To nam je cilj, radimo zajedno i mislim da ćemo sigurno popraviti stanje u institucijama entiteta – istaknuo je Duraković.

Upitan da li vjeruje da će 2. oktobra biti održani Opšti izbori, odgovorio je kako je to preozbiljno pitanje da bi se neko igrao s tim.

Dodao je da zakon eksplicitno navodi termine koji su, na žalost, već probijeni.

– Ali to nije čudo. Imali smo to i 2020. godine na lokalnim izborima. Ukoliko oni ne budu 2. oktobra, vjerujem da će možda, eventualno, jedan mjesec dana iza toga biti. Ali i dalje želim da vjerujem da će izbori biti održani 2. oktobra – zaključio je Duraković.

(N.S)