Duraković: Srebrenica simbol mira, a ne razdvajanja

camil-durakovic

Očekujemo ulaganja u novu Srebrenicu, koja će u narednih sto godina biti simbol mira, a ne onoga što nas je u prošlosti razdvajalo, kaže prvi čovjek Srebrenice uoči regionalne investicione konferencije koja će biti održana u ovom gradu, a kojoj će prisustvovati čelni ljudi regiona i BiH.

Za svako normalno razvijanje jedne zajednice neophodan je politički ambijent, kaže za Sputnjik predsednik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, uoči regionalne investicione konferencije koja će u ovom mjestu biti održana u srijedu i četvrtak, na kojoj će se, kako se nada, ipak više pričati o projektima, a manje o politici.

Zvanice koje će biti učesnici ovog skupa, premijer Srbije Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi, po Durakovićevim riječima je samo dokaz da postoje zajednički interesi, posebno kada je riječ o ekonomiji.

„Mi smo na neki način htjeli simbolično da napravimo sponu politika koje, nažalost, u prethodnom periodu nisu bile baš u najboljim tonovima. Nama je drago što Srebrenica ima taj kapacitet da sve relevantne faktore okupi na jednom mjestu, kako simbolički tako i suštinski. Mi bez dobre političke saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine ne možemo razmišljati o nekom zajedničkom prosperitetu“, objašnjava Duraković.

Prvi čovjek Srebrenice ističe da je za cilj imao da se predstavnici regiona i BiH okupe upravo na mjestu koje je proteklih 20 godina bilo tema spekulacija kao rupa bez dna u koju se ulagalo, a ništa se nije vidjelo.

Namjera mu je da sada prezentuje šta to Srebrenica ima da ponudi od turizma, prirodnih resursa, pa nadalje, podsjećajući da je ovo mjesto prije rata bilo treće u BiH po fazi razvoja.

„O Srebrenici u tom svjetlu se malo priča, a više o prošlosti oko koje se prepiremo. Da, prošlost nas jeste ovde spojila zbog svega tužnog što se dogodilo, ali to treba da nam bude put — ne da pričamo o pomirenju i prosperitetu već da to i postanemo. Dakle, da postanemo mir, a ne da pravimo planove kako da se mirimo“, kaže on, uz komentar da kroz konkretna djela i akcije koje će biti ostavljene svim građanima najbolje će se pokazati da smo za jednu novu budućnost.

„Treba ulagati u novu Srebrenicu, koja će u narednih sto godina biti simbol mira, a ne onoga što nas je u prošlosti razdvajalo“, ističe Duraković.

Srebrenica, kaže on, nije samo mjesto kojem će se vječito donirati, već će se u njega i ulagati, kako bi građani mogli da žive od svog rada. Ujedno, on napominje da će jedno od pitanja biti i rješavanja naknada za zemljište potopljeno izgradnjom hidroelektrane Bajina Bašta, za koju Srbija poslije rata nije plaćala opštinama u BiH.

Duraković kaže da ne može iz perspektive čovjeka koji ima iza sebe jedan mandat na vlasti u Srebrenici da priča o tome kako se nekada raspolagalo sredstvima u ovom gradu, i da o nečemu što ne može da promijeni ne želi ni da govori.

On je rekao da, što se bezbjednosti tiče, ne očekuje bilo kave probleme, i dodao da će ovoga puta policija i bezbjednosne službe biti na visini zadatka. Na konferenciji će, pored pomenutih, biti i potpredsjednik Vlade Crne Gore, izaslanici iz Slovenije i Hrvatske… Za Durakovića je ipak najvažnije da će skupu prisustvovati premijer Srbije i predstavnici entiteta BiH.

Na konferenciji će inače biti predstavljene mogućnosti Opštine Srebrenica za ulaganje potencijalnih investitora u različite oblasti života.

(Sputniknews.com)

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i