Duraković: Srebrenica simbol mira, a ne razdvajanja

camil-durakovic

Očekujemo ulaganja u novu Srebrenicu, koja će u narednih sto godina biti simbol mira, a ne onoga što nas je u prošlosti razdvajalo, kaže prvi čovjek Srebrenice uoči regionalne investicione konferencije koja će biti održana u ovom gradu, a kojoj će prisustvovati čelni ljudi regiona i BiH.

Za svako normalno razvijanje jedne zajednice neophodan je politički ambijent, kaže za Sputnjik predsednik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, uoči regionalne investicione konferencije koja će u ovom mjestu biti održana u srijedu i četvrtak, na kojoj će se, kako se nada, ipak više pričati o projektima, a manje o politici.

Zvanice koje će biti učesnici ovog skupa, premijer Srbije Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi, po Durakovićevim riječima je samo dokaz da postoje zajednički interesi, posebno kada je riječ o ekonomiji.

„Mi smo na neki način htjeli simbolično da napravimo sponu politika koje, nažalost, u prethodnom periodu nisu bile baš u najboljim tonovima. Nama je drago što Srebrenica ima taj kapacitet da sve relevantne faktore okupi na jednom mjestu, kako simbolički tako i suštinski. Mi bez dobre političke saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine ne možemo razmišljati o nekom zajedničkom prosperitetu“, objašnjava Duraković.

Prvi čovjek Srebrenice ističe da je za cilj imao da se predstavnici regiona i BiH okupe upravo na mjestu koje je proteklih 20 godina bilo tema spekulacija kao rupa bez dna u koju se ulagalo, a ništa se nije vidjelo.

Namjera mu je da sada prezentuje šta to Srebrenica ima da ponudi od turizma, prirodnih resursa, pa nadalje, podsjećajući da je ovo mjesto prije rata bilo treće u BiH po fazi razvoja.

„O Srebrenici u tom svjetlu se malo priča, a više o prošlosti oko koje se prepiremo. Da, prošlost nas jeste ovde spojila zbog svega tužnog što se dogodilo, ali to treba da nam bude put — ne da pričamo o pomirenju i prosperitetu već da to i postanemo. Dakle, da postanemo mir, a ne da pravimo planove kako da se mirimo“, kaže on, uz komentar da kroz konkretna djela i akcije koje će biti ostavljene svim građanima najbolje će se pokazati da smo za jednu novu budućnost.

„Treba ulagati u novu Srebrenicu, koja će u narednih sto godina biti simbol mira, a ne onoga što nas je u prošlosti razdvajalo“, ističe Duraković.

Srebrenica, kaže on, nije samo mjesto kojem će se vječito donirati, već će se u njega i ulagati, kako bi građani mogli da žive od svog rada. Ujedno, on napominje da će jedno od pitanja biti i rješavanja naknada za zemljište potopljeno izgradnjom hidroelektrane Bajina Bašta, za koju Srbija poslije rata nije plaćala opštinama u BiH.

Duraković kaže da ne može iz perspektive čovjeka koji ima iza sebe jedan mandat na vlasti u Srebrenici da priča o tome kako se nekada raspolagalo sredstvima u ovom gradu, i da o nečemu što ne može da promijeni ne želi ni da govori.

On je rekao da, što se bezbjednosti tiče, ne očekuje bilo kave probleme, i dodao da će ovoga puta policija i bezbjednosne službe biti na visini zadatka. Na konferenciji će, pored pomenutih, biti i potpredsjednik Vlade Crne Gore, izaslanici iz Slovenije i Hrvatske… Za Durakovića je ipak najvažnije da će skupu prisustvovati premijer Srbije i predstavnici entiteta BiH.

Na konferenciji će inače biti predstavljene mogućnosti Opštine Srebrenica za ulaganje potencijalnih investitora u različite oblasti života.

(Sputniknews.com)

DODIK: Srpska više neće gubiti dostojanstvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da se politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo. “Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao `RSegzit`, ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritIkuju, primijetili bi da sam nakon

CVIJANOVIĆ: BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine. Cvijanovićeva je rekla da politička pitanja treba rješavati drugom prilikom, upitavši opoziciju da li

Sezona gripa u Republici Srpskoj uzela maha

Sezona gripa hara Republikom Srpskom. U samo jednoj sedmici domove zdravlja posjetilo je više od 7 hiljada zaraženih akutnom respiratosnom infekcijom, oboljenjem sličnih gripu skoro hiljadu ipo, i 37 osoba oboljelih od teške respiratorne infekcije.0 I ove godine Radojka Jelić preležala je virus. Nakon što temperatura i kašalj prođu, ostaje osjećaj nemoći, priča Radojka. “Ja

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,