Politika 14.01.2023.

Duratović nakon isključenja iz DF-a: Nije njima problem Hurtić, ovo je poruka povratnicima u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović za Klix.ba komentarisao je jučerašnje isključenje iz članstva Demokratske fronte.

Juče su iz Demokratske fronte obavijestili javnost da su iz članstva stranke isključili potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mirsada Duratovića jer je podržao novi saziv Savjeta ministara BiH. Istakli su da su sa Duratovićem obavili i dodatne konsultacije nakon koji je on ipak odbio uskratiti podršku novim ministrima.

“Nikakvih konsultacija nije bilo vezano za uspostavu vlasti na bilo kojem nivou jer je prilikom potpisivanja sporazuma deset stranaka o formiranju Pokreta za državu i DF je potpisao sporazum. Komšić je potpisao sporazum u kojem je navedeno da će Pokret za državu tražiti svaku mogućnost da učestvuje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti”, kazao je Duratović u komentaru za Klix.ba.

Nakon izbora, ističe kako je Komšić 25. novembra prošle godine rekao da niko nema pravo miješati se u donošenje odluka predstavnika Pokreta za državu jer su se oni sami izborili za rezultat na izborima i svoj status.

“I da je licemjerje da se bilo ko miješa u donošenje odluka. I Demokratska fronta (DF) je dala potpuno ovlaštenje meni da mogu donositi odluke što se tiče Pokreta za državu. Tek nakon što smo predložili kandidata za ministri, gospodina Hurtića, javili su se ljudi iz DF-a”, objašnjava.

Istakao je da DF u svom obrazloženju odluke o isključenju iz stranke navodi da je razlog njegova podrška novom sazivu Savjeta ministara za što podsjeća:

“Ja kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske ni na koji način ne mogu učestvovati niti glasati za Savjet ministara. To oni jako dobro znaju”, istakao je.

Mišljenja je da je problem u tome što je podrškom i delegiranjem delegata ispred Pokreta za državu na neki način ugrozio interese stranke.

“Možda su oni imali neke druge planove. To je razlog osnovni, a nikako nešto drugo. Ne radi se ni o kakvoj samoinicijativnoj odluci već svemu što je ranije dogovoreno”, smatra Duratović.

“Njima nije problem ni Hurtić personalno, već što je uopšte Pokret za državu dao kandidata za Savjet ministara. A po Ustavu i svemu drugome to je pozicija za Bošnjaka iz Republike Srpske. Da li bi njima bilo draže da se Pokret povuče iz te priče i da je Bošnjaka predložila neka od srpskih stranaka sa područja Republike Srpske”, pita Duratović.

Smatra da bi se takav scenarij neminovno dogodio.

“I je li to znači da povratnici nemaju pravo da učestvuju i da predlažu kandidate i da budu birani u Savjet ministara? Ova odluka Demokratske fronte je dala jasno do znanja svim povratnicima u Republiku Srpsku ‘nemoj slučajno da ste se drznuli vi da pokušate učestvovati u formiranju Savjet ministara’. To je to, to je jučerašnja poruka”, zaključio je Duratović.

(N.S)