Đurić: Poslovnoj zajednici obećano ispunjenje većine zahtijeva

Djuric
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izjavio je danas da je poslovna zajednica u Srpskoj dobila obećanje da će veliki dio njihovih zahtjeva, prijedloga i sugestija biti uvažen kroz mjere ekonomske politike za narednu godinu i kroz akcioni plan koji će biti donesen nakon usvajanja ekonomske politike.

On je nakon javne rasprave o radnoj verziji ekonomske politike Srpske za narednu godinu, rekao novinarima da su osnovne primjedbe poslovne zajednice na predložene mjere – da su one nedovoljno jasne i neprecizne, te da ne postoje rokovi izvršenja postavljenih mjera.

Đurić je istakao da poslovna zajednica ostaje kod svojih prioritetnih prijedloga kao što su smanjenje poreza i doprinosa, definisanje nove osnovice za obračun poreza i doprinosa, implementacija novog zakona o radu, da regulisanje prava trudnica sa poslodavca pređe na državu, te restrukturisanje javne administracije radi bolje efikasnosti.

– Dobili smo i odgovor da će ono što se sada ne nalazi u mjerama ekonomske politike, naći svoje mjesto u akcionom planu koji treba da uslijedi nakon usvajanja ekonomske politike i gdje će biti jasno definisane mjere i rokovi izvršenja, te da će se analiza njihovih učinaka vršiti najmanje dva puta godišnje – naveo je Đurić.

Prema njegovim riječima, primjedba se mora staviti na mjere koja će voditi ka rasterećenju privrede, a što je osnov za novo zapošljavanje, jer u predloženom dokumentu nema jasnih određenja kakva politika zapošljavanja će se voditi i kako obezbijediti veći stepen zapošljavanja.

– Bez stvaranja nove vrijednosti, bez povećanja broja zaposlenih nema iskoraka u odnosu na postojeće stanje – naglasio je Đurić.

Predstavnik Saveza sindikata Republike Srpske Tane Peulić naveo je da se prerađivačka industrija mora staviti “na stabilnije noge”, da se u tu oblast treba više ulagati radi stvaranja većih prihoda, a koji bi se odrazili i na veće punjenje fondova.

On je naglasio da se posebno u Sindikatu metalske industrije insistira da se nađe model da 11.000 radnika ovog sektora koji imaju uslove za penziju u ovoj godini, a nije im povezan staž, steknu svoje pravo i uživaju u onom što im pripada.

Peulić je ponovio i raniji stav Saveza sindikata Srpske kada je u pitanju novi zakon o radu da ne treba donositi novi zakon, već izvršiti izmjene postojećeg.

Divna Aničić je ispred Saveza opština i gradova Srpske rekla je da je ovaj savez svoje primjedbe na ekonomsku politiku za narednu godinu sublimirao na 18 stranica i predao Vladi Srpske, naglašavajući da se glavne primjedbe odnose na set zakonskih rješenja koji bi trebali doprinijeti punjenju budžeta jedinice lokalne samouprave.

Ona je istakla da predstavnici lokalne samouprave insistiraju na boljoj kontroli naplate poreza na nepokretnosti.

– Porez na nepokretnosti je direktan prihod jedinica lokalne samouprave, a njegovo prikupljanje je u nadležnosti Poreske uprave, i bitno je da ipak imamo određenu kontrolu nad tim – rekla je Aničićeva.

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj rekao je da će penzioneri dijeliti sudbinu sa budžetom i ukupnim javnim prihodima /zbog prelaska na trezorski način isplate penzija/, dodajući da je ova populacija zainteresovana da javni sektor bude manji, jer je preveliki u odnosu prema “našem dohotku i dohotku našeg okruženja”.

On je naveo da u Srpskoj radi 73.000 javnih službenika, kao i još 22.000 koji rade u zajedničkim institucijama BiH, što je za previše za BiH i njen BDP, te da se to mora redukovati i dovesti u stanje realnih potreba.

Boračka organizacija /BORS/ Republike Srpske zalaže se za ozbiljniji pristup rješavanja problema nezaposlenih iz boračkih kategorija u Srpskoj u narednoj godini, izjavio je predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić.

– Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija je do sada dao najveće rezultate. Ostaje još da se prijavi određen broj boračkih kategorija koji se iz nekih razloga nisu prijavili za stambeno zbrinjavanje – rekao je Miletić Srni nakon javne rasprave o Ekonomskoj politici Republike Srpske za iduću godinu.

Miletić kaže da do sada u Ekonomskoj politici nije bilo pomoći optuženima i osuđenima za ratne zločine, pomoći za pravna savjetovanja svjedocima ili pomoći Fondaciji “Pomoć” koja djeluje u okviru BORS-a.

(NN)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.