Vijesti 03.04.2016.

Ðurić:Teroristički napad na dvoranu gdje se Vučić očekivao

ČITANJE: 2 minute
vucic
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da prvi policijski nalazi govore o tome da je napad koji se rano jutros dogodio na halu u Zubinom potoku, organizovan i da je riječ o terorističkom aktu.

On je prenio izvještaču Tanjuga da je jutros oko tri sata bombom i rafalom iz automatskog naoružanja napadnuta dvorana u kojoj danas građanima Kosova i Metohije treba da se obrati premijer.

-Prvi policijski nalazi govore o tome da je riječ o organizovanom napadu u kome je učestvovalo više osoba. Jedan oniži čovjek, visine oko metar i sedamdeset, bacio je eksplozivnu napravu, a on ili njegovi saučesnici otvorili su vatru iz automatskog naoružanja- rekao je Ðurić.

Napad se dogodio jutros oko 3.00 sata, kada je na dvoranu u Zubinom Potoku u kojoj je planirano da se danas premijer Vučić obrati građanima, bačena eksplozicvna naprava i pucano iz automatskog oružja. Ðurić je ocijenio da je riječ o opasnom terorističkom aktu koji može imati dalekosežne posljedice, te poručio da su i dalje u toku pripreme za posjetu šefa srpske vlade.

On je rekao da je u stalnom kontaktu sa premijerom koji je o napadu obavješten desetak minuta nakon događaja. Regionalna komanda kosovske policije sa komandantom Nenadom Ðurićem aktivirala je takozvani „gvozdeni prsten” i podigla mjere bezbjednosti na najviši nivo. U trenutku bombaškog napada na dvoranu u Zubinom Potoku desetak osoba radilo je na postavljanju bine, tako da je za dlaku izbegnuta tragedija.

-Nema sumnje da je reč o izuzetno opasnom činu, terorističkom aktu i da ko god da je to uradio, a u ovom trenutku ne možemo znati da li je uradio neko sa ove ili one strane, to može imati veoma ozbiljne i dalekosežne posljedice- upozorio je Ðurić.

-Pripreme za današnje dešavanje se nastavljaju i za sada sve što je prevdiđeno da se desi ide po planu. Konačna odluka biće donijeta u saradnji sa šstabom specijalnih policijskih snaga, koji je u stalnom zasedanju ovim povodom-naglasio je Ðurić.

-Nažalost ovde od 1989.godine nema pune kontrole naše policije i bezbjednosnih snaga. Ovo je područje na kojem valdaju ne samo različiti ekstremni politički, nego i kriminalni klanovi različitih struktura i strana. Sada je vrlo važno da što pre imamo važne informacije o tome ko stoji iza napada- poručio je on.

Ðurić je podsetio da je prije nekoliko dana već bilo hapšenja osoba koje su sa velikim količinama eksploziva uhvaćene čije hapšenje se dovodi u vezu sa određenim pokušajima napada na život predsjednika vlade Srbije.

(RTS)