Politika 03.10.2017.

Dušanka Majkić: Neka se Savjet ministara BiH snalazi za akcize bez SNSD-a

ČITANJE: 2 minute

Povodom intenzivnih nastojanja predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i njegovih saradnika da ponovo izdejstvuju raspravu o zakonu o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Dušanka Majkić poručuje strankama koje čine većinu na bh. nivou – moraćete da se sami snađete!

Podsjećamo, poslanički klub SNSD-a je 20. aprila ove godine podržao razmatranje izmjena i dopuna zakona o akcizama po hitnoj proceduri, a prilikom definitivnog izjašnjavanja o ovom pravnom aktu, 10. maja, oni su se uzdržali od glasanja. S druge strane, predstavnici SDS-a razišli su se tada sa partnerima iz SDA i HDZ-a, otvoreno se protiveći njihovom planu o rastu akciza.

U izjavi za srpskainfo.com, Dušanka Majkić ističe da SNSD neće imati aktivnu ulogu u narednom pokušaju da akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje budu povećane za 15 pfeninga po litru.

„Oni su vlast, neka preuzmu odgovornost, a to što nemaju potrebnu većinu predstavlja njihov, a ne naš problem. Stranke koje čine većinu na nivou BiH, a mi nismo njen dio, moraju da shvate činjenicu da se u politici ne mogu donositi samo odluke koje se dopadaju građanima“, kaže Majkićeva za srpskainfo.com.

U razgovoru za naš portal, ona je izrazila skepsu prema mogućnosti da eventualni drugi pad zakona o akcizama izazove prekompoziciju parlamentarne većine na nivou BiH, uprkos najavi lidera HDZ-a Dragana Čovića, koji je takvu inicijativu vlastite partije nagovijestio još krajem avgusta.

„Smatram da to nije realno. Da je htio da ruši sadašnji sastav Savjeta ministara, Čović je mogao da pokrene takvu proceduru kada je Dom naroda odbio Deklaraciju o Pelješkom mostu, nakon što je ona usvojena u Predstavničkom domu. Međutim, to se nije desilo, tako da je izvjesnije da će ova vlast opstati, iako očigledno nema većinu, jer nas od izbora ne dijeli još mnogo vremena“, kaže Dušanka Majkić.

Ona se osvrnula i na ironične reakcije opozicionih stranaka u RS, koje su, povodom referendumskih inicijativa iz vrha SNSD-a, poručile da ubuduće „jedino mogu da podrže referendume u Srpskoj o temama koje su zaista važne građanima, kao što su zakoni o akcizama i porijeklu imovine“.

„Savez za promjene povlači samo one poteze koji su u skladu sa instrukcijama njihovih mentora iz inostranstva. Dakle, ne može se govoriti o odlukama koje donose političari iz partija SZP-a, već se njihovo djelovanje kreira na nekom drugom mjestu“, ističe Majkićeva.

(S. Bižić/ srpskainfo.com)