Magazin 01.11.2018.

DUŠICA BOSANČIĆ, NAJBOLJI STUDENT EKONOMIJE: Nadam se da će ova država prepoznati moj talenat

ČITANJE: 2 minute

Visoko školstvo treba da podstiče sposobnost analitičkog i kritičkog razmišljanja, kaže za Srpskainfo najbolja studentica Ekonomskog fakulteta Banjaluka Dušica Bosančić. 

Dvadesetdvogodišnja Dušica iz Trna kod Laktaša diplomirala je u oktobru na Ekonomskom fakultetu sa prosjekom ocjena 9,79.

Na ovom fakultetu je upisala i master studije. Višegodišnji je dobitnik stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Što se tiče moje obrazovne oblasti – Ekonomija i poslovno upravljanje, smatram da naš obrazovni sistem odgovara tržištu rada, ali ne u potpunosti. Naravno, manjka praktičnog znanja i iskustva. Moj fakultet je već poradio na tome, te uveo obaveznu stručnu praksu. Bez obzira na organizovanost obrazovnog sistema, postoji jedan „savremeni problem“. To je jaz očekivanja između poslodavaca i novopečenih radnika. Ono što mladim ljudima nedostaje jesu komunikacijske i vještine pisanja projekata, kao i IT vještine. To su polja kojima treba posvetiti više pažnje – upozorava Dušica.

Po njenom mišljenju, visokoškolsko obrazovanje treba biti organizovano tako da podstiče sposobnost analitičkog i kritičkog razmišljanja.

– Prostim čitanjem suvoparnog teksta, to sigurno nećemo postići – potvrđuje Dušica.

Voli reći da je tokom studiranja naučila šta u kojoj knjizi može da nađe, a brzina i sposobnost pronalaska i razumijevanja napisanog teksta, kako ističe, ključan je zadatak na kojem treba dosta poraditi.

Uvođenje stručne prakse na fakultete, po njenom mišljenju, je prva stepenica.

Osim toga, smatra da je informatika predmet koji treba da postoji na svakoj godini studija, jer su ekonomija i informatika „savršen spoj“ od kojeg zavisi uspjeh svake zemlje.

– Otići ili ostati? To je pitanje koje muči sve mlade ljude pri završetku fakulteta. Naravno da su strane zemlje sa uređenim sistemom, sa malom stopom nezaposlenosti, sa šarolikom kulturom, tolerantne prema strancima, privlačne za mlade ljude. Međutim, ja glasam za – ostati. Smatram da moja zemlja ima puno potencijala za napredovanje. Na nama je zadatak da joj u tome pomognemo. Nadam se da će zemlja u kojoj sam rođena i u kojoj živim već 22 godine, prepoznati moj talenat i dozvoliti da joj dam svoj doprinos. Želim da kroz nekoliko godina, moj pogled iza ramena bude spokojan, da budem sigurna da je sve što sam postala proizašlo iz prave odluke, odluke da ostanem – poručuje najbolji student Ekonomskog fakulteta Banjaluka.

(Srpskainfo)