Vijesti 29.04.2017.

Duža traka skraćuje gužve

ČITANJE: 2 minute

Produženje saobraćajne trake za lijevo skretanje smanjilo bi gužve na zapadnom tranzitu na raskrsnici kod “Konzuma”, smatraju stručnjaci iz oblasti saobraćaja.

Naime, vozila koja sa zapadnog tranzita skreću prema Ulici Ranka Šipke, odnosno “Čajavcu”, zbog kratke saobraćajne trake za lijevo skretanje prave dugu kolonu i time onemogućavaju saobraćaj i vozilima koja idu pravo iz istog smjera.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da je očigledno da je lijeva traka za skretanje nedovoljne dužine i da je tu više vozila nego što ona može da primi.

“Vozila onda zakrče traku za pravo i sve se svede na jednu i to stvara problem. Jedno od rješenja bi bilo da se na uštrb zelene površine produži izlivna traka za skretanje lijevo”, smatra Radović.

Natalija Kostrešević, saradnik za odnose sa javnošću “Puteva RS”, rekla je da je ta raskrsnica urađena u skladu s projektnom dokumentacijom.

“Izgradnja tržnog centra u neposrednoj blizini raskrsnice uticala je na povećanje saobraćajnih tokova na tom dijelu grada, sa čim je Javno preduzeće ‘Putevi RS’ upoznato”, dodala je Kostreševićeva.

Ona kaže da bi grad Banjaluka trebalo da pokrene inicijativu za izmjenu saobraćajnog rješenja na tom raskršću, a “Putevi RS” bi izvršili analizu koje bi tehničko rješenje bilo najbolje.

“Tehnički je izvodljivo smanjenje travnate površine, ako bi analiza to rješenje pokazala kao najadekvatnije. U tom slučaju potrebno je da se precizno definiše način smanjenja travnate površine, te izmještanje instalacija koje se nalaze ispod razdjelnog ostrva”, pojasnila je Kostreševićeva.

U Gradskoj upravi kažu da su svjesni problema nedovoljne dužine saobraćajne trake za skretanje u Ulicu Ranka Šipke, odnosno ka gradu.

“Grad je organizovao sastanke sa ‘Putevima RS’ i nakon toga finansirao izradu urbanističko-tehničkih uslova i projektne dokumentacije za produžetak radova. Krajem prošle godine su intenzivirani razgovori na ovu temu”, rekli su u Gradskoj upravi.

Danko Galić, mještanin Paprikovca, rekao je da u saobraćajnoj špici oko 16 časova vozači puno čekaju na toj raskrsnici zbog nesrazmjerno široko postavljene zelene površine na raskrsnici kod “Konzuma”.

“Vozila koja skreću lijevo zaustave kompletan saobraćaj, tako da se ne mogu koristiti ove dvije trake jer budu začepljene”, dodao je Galić.

(Nezavisne)