Vijesti 02.12.2016.

Duže radno vrijeme: Konobare boli glava, vlasnici zadovoljni

ČITANJE: 2 minute

Vrata ugostiteljskih objekata u najvećem gradu Srpske, uskoro će biti otvorena sve do dva iza ponoći.

Duže radno vrijeme predviđeno je nacrtom odluke gradske uprave, o njoj ne misle svi isto, pa ni među ugostiteljima. Konobari očekuju samo više posla. Vlasnici kažu-biće para.

“Gledajući sa strane konobara odnosno ugostiteljskih radnika mislim da to baš i neće proći kako treba jer obično ta opcija grada za produženje radnog vremena sat i dva nije išla kako treba. Niti su zapošljavali radnike niti su na platu davali sat vremena duže”, kaže Darko, konobar u jednom od banjalučkih lokala.

“Naravno da će svi turisti koji dođu u BL, oni su željni provoda, ja to volim da kažem, dosta jeftiniji smo od Zagreba, bliži smo od Beograda a možemo mnogo toga da ponudimo turistima koji dolaze u Banja Luku”, rekao je Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugotitelja RS.

Na produženo radno vrijeme kafića i restorana, različito gledaju Banjalučani. Jedni misle da je odluka dobra za privlačenje turista, drugi tvrde – pokvariće nam omladinu.

Nacrt odluke bi se uskoro mogao naći pred odbornicima. Povod su, tvrdi gradonačelnik, zimski praznici, koji su mamac turistima i šansa za punjenje kase grada. Plan je, tvrdi da produženje radnog vremena postane trajno rješenje.

“Radi se o posebnom radnom vremenu na koje bi imali pravo pojedini ili određeni objekti, u svakom slučaju ne oni koji narušavaju javni red i mir i u svakom slučaju ne produženo radno vrijeme za one objekte koji se nalaze u zgradama kolektivnog stanovanja”, ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Odluka bi uskoro mogla biti usvojena, uvjerava gradonačelnik. Optimističan je i kad je dolazak turista u pitanju, jer se veliki broj stranaca već prijavio za boravak u krajiškoj ljepotici tokom zimskih praznika. Zato je, kaže bitno, da grad živi i poslije ponoći.

(ATV)