Politika 30.01.2017.

Duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata isključivo uz zahtjev

ČITANJE: 2 minute

Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banjaluka, koju je Skupština grada donijela na 5. sjednici održanoj 26. decembra prošle godine, svi ugostiteljski objekti, osim onih koji su smješteni u stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, mogu raditi duže, ali uz zahtjev koji se podnosi Odjeljenju za privredu i na koji se plaća taksa.

– Produženo radno vrijeme može se dobiti za vremenski period od jednog do šest mjeseci i u skladu s tim se i plaća taksa. Po isteku rješenja o produženom radnom vremenu, ugostitelj može podnijeti novi zahtjev ukoliko se za vrijeme rada u produženom radnom vremenu pridržavao svih kriterijuma koji su utvrđeni odlukom. Ukoliko se utvrdi da se nije pridržavao zadatih kriterijumja, taj ugostitelj ne može podnositi novi zahtjev za produženo radno vrijeme u narednih šest mjeseci – navodi se, između ostalog, u izmjenama i dopunama navedene odluke.

Takođe, i ugostiteljski objekti koji organizuju prigodne svečanosti – svadbe, maturske zabave, jubilarne proslave, rođendane i druge slične događaje zatvorenog tipa, mogu zatražiti duže radno vrijeme (prigodno radno vrijeme) samo za taj dan kada se proslave održavaju, i to najviše jednom sedmično.

Za ugostiteljske objekte, koji budu ispunjavali propisane kriterijume, utvrđuje se posebno produženo radno vrijeme, na sljedeći način:

• restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće i ugostiteljski objekti za piće:
– od 07.00 do 01.00 čas, radnim danima;
– od 07.00 do 02.00 časa, vikendom (petak i subota).
• restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće i ugostiteljski objekti za piće iz tačke 1 ovog člana, kojima je dodijeljen znak kvaliteta „Zlatna kašika“:
– od 07.00 do 02.00 časa, radnim danima;
– od 07.00 do 03.00 časa, vikendom (petak i subota).
• noćni klubovi (disko – barovi, disko – klubovi/diskoteke i noćni barovi):
– od 19.00 do 04.00 časa, radnim danima;
– od 19.00 do 05.00 časova, vikendom (petak i subota).
• saloni za posebne prilike:
– od 07.00 do 04.00 časa.

Podsjećamo, zaključkom gradonačelnika, od 15. decembra 2016. do 15. januara 2017. godine, ugostiteljski objekti su, zbog praznika, mogli raditi duže, a od 16. januara, kao što je navedeno, radno vrijeme ugostiteljskih objekata propisano je važećom odlukom.