Vijesti 06.04.2018.

DVA DANA ĆEVAP FESTA U MAJU: Promocija banjalučkog gastro brenda donosi niz novina

ČITANJE: 2 minute

Nadležni u Banjaluci najavljuju održavanje i drugog banjalučkog Ćevap festa 18. i 19. maja.

Domaće roštiljdžije i ovaj put bi trebalo da se okupe na parkingu ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje je ista manifestacija organizovana u januaru.

Promocija banjalučkog ćevapa u pločicama privukla je tada više od 10.000 domaćih i posjetilaca iz regiona. Na štandovima šest ćevabdžinica pojelo se čak 8.500 porcija, a ljudi su u redovima čekali i po sat vremena.

Namjera organizatora je da manifestaciju ovaj put podignu na viši nivo. Kao jedna od lokacija održavanja razmatrana je tvrđava Kastel, što je bio i prijedlog građana, ali je za sada izbor ostao na prostoru parkinga.

– Pilot projekat u januaru pokazao se izuzetno dobar i više nego što smo očekivali, iako je bilo hladno vrijeme. S obzirom na tako veliki interes i pozitivne reakcije građana želja nam je da se za događaj u maju odazovu sve domaće ćevabdžije i da na festvalu zajedno promovišemo banjalučku gastro ponudu, naš autentični ćevap i domaće proizvođače pića – rekao je zvanični promoter ove manifestacije Nebojša Kuštrinović, koji očekuje i bogatiji kulturni program.

Banjalučani se uveliko raspituju za “reprizu” Ćevap festa, kao i vlasnici ćevabdžinica koji prošli put put nisu bili dio manifestacije.

–  Prvi put je nekako sve bilo na brzinu i nismo se prijavili, ali sada želimo da učestvujemo, da zajedno doprinesemo boljem imidžu našeg grada. Pripremili smo veliki roštilj na ugalj na kom se odjednom može pržiti desetak kilograma roštilja – kaže vlasnik roštiljnice Mirko Despotović.

Zanimljiva ideja o Ćevap festu potekla je iz Gradske uprave, a organizaciji će se sada priključiti i Turistička organizacija grada.

– Banjalučki ćevap je značajan gastro specijalitet ovog podneblja i zajedno sa sirom trapistom i domaćim pivom indirektno promoviše naš grad – poručio je Zoran Sanković iz TOBL-a.

On je podsjetio da je banjalučki ćevap uvršten na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, kao i da to daje mogućnost da u narednom periodu bude nominovan za UNESCO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

(srpskainfo)