Vijesti 30.09.2016.

Dva dana uoči izbora: Radojičić porazio Čavića u odlučujućem TV duelu

ČITANJE: 3 minute

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić ostavio je znatno uvjerljiviji utisak od glavnog rivala Dragana Čavića iz Saveza za promjene u večerašnjem TV duelu na Alternativnoj televiziji, ocjenjuju politički analitičari.

Samo dva dana uoči nedjeljnih izbora, njihov drugi i ujedno posljednji TV okršaj u predizbornoj kampanji obilježio je žestok verbalni sukob i brojne prozivke sa obe strane, što, po mišljenju analitičara, i nije posebno iznenađenje, s obzirom na to da se procjenjuje da bi ovaj duel mogao imati značajan uticaj na izborni rezultat. Kako se ocjenjuje, Radojičić ima mnogo više razloga za zadovoljstvo u odnosu na glavnog rivala, dok je treći učesnik u emisiji – Slavko Župljanin iz SPAS-a opravdao ulogu autsajdera.

Bez obzira na oštru razmjenu argumenata sa obe strane, jedinstvena ocjena analitičara je da Radojičić odnio pobjedu nakon što je Čavića stjerao uz zid na aferi „Poljoprivredna škola“, ali i u slučaju poznatog kriminalca Darka Eleza kojeg je Čavić pomilovao u vrijeme dok se nalazio na čelu Republike. Suočen sa Radojičićevim insistiranjem da otkrije motive za pomilovanje čak 222 osuđenika za vrijeme predsjedničkog mandata, među njima i poznatog kriminalca Eleza, Čavić je, na sveopšte iznenađenje, rekao da se „tog Eleza uopšte ne sjeća“, što je izazvao sveopšti smijeh u studiju ATV-a.

Drugi, i, kako se stiče utisak, odlučujući poen Radojičić je odnio na aferi zamjene zemljišta banjalučke Poljoprivredne škole, koja je, da stvar bude zanimljivija, bila centralno mjesto Čavićeve kampanje. Čavić je, naime, nehotice otkrio da je jedan od aktera ove afere i Jovo Vidović, banjalučki biznismen blizak opozicionom bloku, uprkos tome što je tokom kampanje za aferu prozivao samo Budu Stankovića, koji slovi za bliskog SNSD-u.

– Čavić hronično zaboravlja tri čestice (tri parcele), iako sam ga još prije mjesec dana pozvao da se javno izjasni o tome ko je još, osim Bude Stankovića, mijenjao zemlju sa Poljoprivrednom školom. Vjerovatno je to slučaj jer je riječ o njegovim prijateljima. Za razliku od njega, ja nemam nikakve obaveze prema tim ljudima i zbog toga ću, kao gradonačelnik, sudskim putem tražiti zaštitu gradskog zemljišta –  rekao je Radojičić.

Da stvar bude zanimljivija, Čavić je, odgovarajući na Radojičićevu prozivku, rekao da “ne zna ko su ti ljudi” da bi, međutim, pred kraj emisije rekao da su “njihova imena dobro poznata i njemu i njegovom protivkandidatu”?!

Kako se moglo vidjeti, Čavić je tokom cijele emisije Radojičiću pokušavao pripisati odgovornost za sve što se dešavalo tokom 19 godina duge vladavine SNSD-a u najvećem gradu Srpske. S druge strane, kandidat SNSD-a je tokom cijele emisije prozivao Čavića da iznosi paušalne optužbe i daje nerealna obećanja, navodeći kao primjer obećanje o tome da će obnoviti hiljadu fasada u gradu, iako, kako je rekao, u gradu uopšte nema toliko stambenih zgrada?!

(Banjaluka.net)