Svijet 22.07.2021.

DVA GLASA ZA, 13 UZDRŽANIH: Rusko-kineska rezolucija o OHR-u nije prihvaćena u SB UN

ČITANJE: 1 minuta

Savjet bezbjednosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “uzdržanih” odbacio nacrt rezolucije Rusije i Kine kojom se traži ukidanje Kanclerije visokog predstavnika u BiH.

Ruski predstavnik Dimitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da se ne prave dalji destruktivni koraci.

Predstavnik Kine u Savjetu bezbjednosti je istakao da imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH nema legitimtet.

Podsjećamo, u nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom, niti je o tome glasao Savjet bezbjednosti UN.

Šmit bi trebalo da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

(SB)