Svijet 27.09.2021.

Dva kandidata porijeklom iz BiH ulaze u Bundestag

ČITANJE: 1 minuta

Adis Ahmetović, mladi njemački političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine, izabran je za poslanika u njemačkom parlamentu – Bundestagu.

To znači da će u ovom sazivu Bundestaga biti dvoje Bosanaca i Hercegovaca, jer je u parlament ušla i Jasmina Hotstert (rođena Pašić). Ahmetović je objavio radosnu vijest na društvenim mrežama.

“Gotovo je. Ovo je nevjerojatno! Zahvaljujem vam svima!”, napisao je večeras SPD-ovac Ahmetović na Instagramu i Facebooku, gdje je već primio ogroman broj čestitki kako naših građana, tako i Nijemaca.

Ahmetović je rođen u Njemačkoj. No, njegovi roditelji su iz Bosne i Hercegovine i ranije je za medije govorio o tome da je vezan za našu zemlju.

Vijest o tome da je Ahmetović ušao u Bundestag objavio je i list “Hannoversche Allgemeine”. Adis Ahmetović, desna je ruka premijera pokrajine Niedersachsen. Iako mlad, ima iskustva u politici. Već sa 15 petnaest godina, počeo je organiziranjem protesta, zastupanjem učenika kao glasnogovornik, a zatim se učlanio u SPD.

Na početku je to bilo posmatranje i upoznavanje sa strukturama i procesima unutar stranke, u sklopu Jusos – organizacije mladih SPD-a. Sa 17 godina Adis je postao zamjenik predsjednika ove omladinske organizacije SDP-a za regiju Hannover, po članstvu najveću u Njemačkoj, promovira stranku i dovodi mnogo mladih ljudi koji prije i nisu imali dodira sa politikom.

Vremenom je postao prepoznatljiv u okruženju i među socijaldemokratama. Adisov energični pristup brzo je primjetio i Stephan Weil, pokrajinski premijer koji ga dovodi u svoj ured.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adis Ahmetovic (@adis.a93)

(E.M)