Vijesti 09.03.2016.

Dva nova načelnika u UKC RS

ČITANJE: 2 minute
klinicki-centar1
Rukovodstvo UKC Srpske pravi kadrovske promjene. Na čelo dvije klinike postavili su nove rukovodioce, kažu, kako bi unaprijedili usluge pacijentima. Kliniku za ginekologiju i akušerstvo od danas vodi doktorica Vesna Ećim Zlojutro.

Njen kolega po bijelom mantilu, Dragan Kostić novi je načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju. Planira, kaže, da poboljša uslove liječenja, ali i status hirurga u Srpskoj.

-Trudiću se da radeći ovaj posao, popravim uslove u kojima radimo. Na građevinske uslove mi ne možemo uticati, ali na stručni dio posla da pacijenti budu zadovoljni sa nama i sa željom da nam svima bude još bolje – rekao je Dragan Kostić, novi načelnik Klinike za hirurgiju UKC RS.

Doktor Kostić u Kliničkom centru radi više od dvije decenije. Svojevremeno je bio načelnik jednog od odjeljenja Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju, ali i direktor Kliničkog centra. Samo tri godine je bio politički aktivan, pa mu je, kaže, čast što je načenik jedne od najvažnijih Klinika postao kao nestranačka ličnost. I Vesna Ećim Zlojutro ne krije da joj je čast što je prva žena načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Godinama je član SDS, ali uvjerava da politiku i struku nikada ne miješa.

-Nikada nisam pričala na tu temu odnoseći se prema kolegama ili pacijentima. Smatram da se nijednog momenta ne smije dozvoliti da nijedna stranka na ljekare ili pacijente stavi partijsku knjižicu i da se tu odlučuje o struci- ističe Vesna Ećim Zlojutro.

Doktorica Ećim Zlojutro bijeli mantil nosi već 31 godinu. U Kliničkom centru zaposlena je 92. godine. Nova funkcija joj kaže donosi i više odgovornosti. Maksimalno će se, kaže, zalagati da poboljša ulove liječenja pacijentkinjama, a posebno tretman trudnicama. U tome kaže ima veliku podršku menadžmenta. Direktor Kliničkog centra Mirko Stanetić potvrđuje da se na nova načelnik odlučio jer kvalitetni ljekari treba da rade odgovorne poslove.

-Nije to klasična smjena, nego želja da se ubrzaju tokovi na hirurgiji i ginekologiju. Bili smo izloženi kritici, zbog čega smo i sami bili krivi, ovako, kad nas više radi na rukovodnim pozicijama i kvalitetnije, rezultati ne bi smjeli izostati- rekao je Stanetić.

Stari načelnici su, kaže Stanetić, i dalje ljekari na ove dvije klinike. Novih smjena za sada neće biti. O sudbini načelnika neurologije još nije donio odluku. Priznaje da je danas razgovarao sa Duškom Račićem, ali o sankciji koju će snositi jer je priznao da je uzimao mito još nije odlučio.

(ATV)