Vijesti 20.11.2018.

DVA PAVILJONA JOŠ UVIJEK NEUSELJIVA Studenti najavili protest ukoliko im se ne ispune zahtjevi

ČITANJE: 2 minute

Studenti Univerziteta u Banjaluci, tačnije njih 50-ak, okupili su se danas ispred prvog paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“ u znak protest  povodom probijanja rokova i spore sanacije na paviljonima 1 i 2.

Podsjećanja radi, prošle godine 13. decembra u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Banjaluku, najviše su stradali paviljoni SC „Nikola Tesla“, od kojih je samo na trećem sanirana šteta, te je paviljon funkcionalan za život studenata.

Skoro godinu dana kasnije, prva dva paviljona još uvijek nisu useljiva za studente. Iako su radovi na drugom paviljonu u potpunosti završeni, u njega se uselilo svega nekoliko studenata brucoša, dok su radovi na prvom paviljonu daleko od završenih, iako je novi krajnji rok za sanaciju 29. novembar, te će i on biti probijen.

Nezadovoljstvo radom na paviljonima iskazalo je nekoliko studenata.

– U mjesecu aprilu je rečeno da će radovi biti gotovi kroz tri ili četiri mjeseca i tada su me pitali da li je to puno. Sada je decembar pred vratima, niko se nigdje nije uselio, a kako idu radovi u prvom pavijonu studenti se ovdje neće useliti ni sljedeće zime – rekla je Vesna Grujić, apsolvent na Pravnom fakulteti.

Brucoš na Fakultetu političkih nauka Aleksandar Tomić već tri mjeseca stanuje u privatnom smještaju.

– Zbog zakašnjelih radova na paviljona primoran sam da od početka studiranja živim privatno, gdje su troškovi pet puta veći, nego što bi bili da živim u domu. Kao student prve godine sam već trebao biti useljen u drugi paviljon, ali i dalje čekam poziv – ističe Tomić.

Studenti od nadležnih zahtjevaju da se radovi na prvom paviljonu ubrzaju što je više moguće, te da firma koja na njemu radi plati penale zbog probijanja rokova. Još jedan od zahtjeva jeste da smještaj u SC bude besplatan za one studente koji su stanovali privatno od Nove godine pa do novembra sljedeće godine, kako bi se studentima ustvari refundirao novac koji su dali na privatni smještaj.

Na okupljanju nije bilo predstavnika studenta, odnosno ni predstavnika Skupštine studenata kao ni predstavnika Studentskog parlamenta.

Nadležni se na zahtjeve moraju izjasniti do četvrtka u 16 časova, a ako to ne urade studenti su u petak najavili novi, veći protest.

(Srpskacafe)