Vijesti 20.04.2021.

DVIJE GODINE OD UBISTVA SLAVIŠE KRUNIĆA: Motiv i nalogodavci i dalje nepoznati

ČITANJE: 3 minute

Iako se u četvrtak navršavaju dvije godine od ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (45) i radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića (38), još nisu poznati ni motiv ni nalogodavci tog zločina.

Iz Tužilaštva poručuju da ne raspolažu drugim dokazima izvan već sprovedene istrage i podignute optužnice, prenose “Nezavisne”.

Na optuženičkoj klupi su Benedi Đukanović (42), Emilio Baldo (53) i Rodoljub Gajić (35), dok je Željko Kovačević (42), koji je označen kao jedan od napadača, ubijen u razmjeni vatre sa Krunićevim obezbjeđenjem.

Iz Republičkog javnog tužilaštva za “Nezavsine” poručuju da su sproveli istragu u ovom predmetu i po njenom okončanju, 27. decembra 2019. godine, podigli optužnicu protiv Đukanovića, Balda i Gajića.

Podsjetimo, optužnica Đukanovića i Balda tereti da su od početka 2019. do 22. aprila te godine, zajedno sa Kovačevićem, organizovali i 22. aprila, u večernjim časovima, ubili Krunića u blizini njegove kuće u Glamočanima.

U optužnici se navodi da su sačekali automobil kojim se Krunić vozio i u trenutku smanjenja brzine otvorili rafalnu paljbu iz automatskog oružja te nanijeli teške povrede Kruniću i njegovom obezbjeđenju, od kojih su Krunić i jedan radnik obezbjeđenja preminuli, dok je drugi radnik obezbjeđenja Goran Ilić teško ranjen.

Optužnica Gajića, koji je bio zaposlen u Krunićevoj kompaniji “Sector Security” i angažovan na poslovima ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece, tereti za pomaganje u zločinu.

“Istragom je utvrđeno da je Gajić informacije koje su mu bile poznate i dostupne, a tiču se kretanja i navika Krunića, u više navrata, putem telefona ili u neposrednim kontaktima saopštavao Željku Kovačeviću, znajući da će on ubiti Slavišu Krunića. Kovačević mu je za pružene informacije obećao oprostiti novčani dug koji je Gajić imao prema njemu”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva.

Zločin je, dakle, dugo i pažljivo pripreman, do te mjere da su napadači čekali baš na krivini gdje se sporo vozi. Nakon pucnjave, u ovom naselju zavladalo je opsadno stanje, ali i neopisivi šok među mještanima, pišu “Nezavisne”.

Iz sata u sat, dan nakon zločina, na mjesto događaja su pristizale policijske snage. Specijalci, naoružani dugim cijevima, došli su u sedam džipova i dva kombija. Sa psima tragačima i opremom češljali su svaki pedalj terena. Pomoć im je pružao i helikopter, koji je oko sat vremena, u niskom letu, nadlijetao i šumu i kuće. Nešto kasnije su saopštena imena u to vrijeme osumnjičenih, a danas optuženih.

Iza Krunića je, saznaje se od mještana, ostalo četvoro djece. Maloljetno dijete i suprugu ima i ubijeni Žarko Pavlović iz Pala.

“Bila sam u kući. Čula sam rafalnu paljbu. Poslije rafala sam čula i pucnje iz pištolja. To mi je unijelo još veći nemir. Čak je i jedan od naših sinova, koji tada nije spavao, bio uznemiren. Sin je rekao: ‘Ja sam se prepao da se tati nešto desilo'”, izjavila je u sudnici Okružnog suda u Banjaluci Tamara Krunić, supruga biznismena Slaviše Krunića, prisjećajući se večeri kada je ubijen njen suprug.

Svjedočila je i Tatjana Pavlović, supruga ubijenog Žarka Pavlovića, koja je zatražila najstrože kazne za ovaj zločin.

(N.S)