Vijesti 30.06.2016.

Dvije i po hiljade Banjalučana traži javni registar pedofila

ČITANJE: 2 minute

Dvije i po hiljade Banjalučana reklo je “da” javnom registru pedofila. Toliko potpisa je za nekoliko dana prikupljeno peticijom kojom se traži da informacije o napasnicima budu dostupne svim građanima Srpske.

Na štandu na kojem se prikupljaju potpisi zatekli smo popriličnu gužvu. Banjalučani koji su podržali ideju su jasni – od registra će koristi imati i djeca i roditelji.

“Za to sam da ti ljudi, zahvaljujući registru kao što je ovaj, stvarno ne budu u situaciji da rade u javnim ustanovama, u ustanovama gdje se školuju djeca”, istakao je Željko Felštinski.

“Moramo biti svjesni kad naše dijete prepuštamo nekim ljudima, bez obzira o čemu se radi, da li o nekom sportu, vrtićima ili nečemu trećem, moramo biti sigurni ko su ti ljudi”, naglasio je Dragan Majkić.

Peticiju je pokrenula Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja. Kada prikupe tri hiljade potpisa, kažu, sa njom će pravac u Narodnu skupštinu.

“Nije to poziv na javni linč, nego je to jednostavno potreba gdje mi smatramo, i čvrsto stojimo iza toga, da svi građani moraju da znaju ko su ta lica”, kazao je Saša Milovanović, Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja.

Za registar je i Ministarstvo pravde. Oni, doduše, imaju drugačiju ideju. Pristup bi mu imali samo nadležni organi i institucije, ali ne i građani. Tako bi, kažu, spriječili da narod uzme pravdu u svoje ruke i da se samostalno obračunava sa napasnicima. Uvešće ga, kažu, krajem godine, i to novim Krivičnim zakonom.

“Pristup ovom registru će imati ustanove koje se bave, odnosno koje imaju dodira sa djecom, a to su vaspitno-popravne ustanove, obrazovne ustanove, predškolske ustanove, znači, sve one ustanove koje imaju interesa, prilikom prijema u radni odnos”, rekao je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS.

Ombudsman za djecu najviše posla ima sa prijavama za nasilje, a nerijetko i za seksualno zlostavljanje dijece. Zato su i oni, još davno, Ministarstvu pravde uputili inicijativu da naprave registar.

“Prati se njihovo kretanje, sve sa ciljem da budu pod stalnim nadzorom, kako bi se sprijčilo da vremenom mogu raditi sa djecom po bilo kom osnovu, ili da se mogu približavati objektima na kojima borave djeca”, izjavila je Nada Grahovac, Ombudsman za djecu RS.

Za prvih šest mjeseci ove godine, policiji nije stigla nijedna prijava za polno nasilje nad djecom. Ne zato što ga nije bilo, već zato što se o tome ćuti. Na internetu se, izgleda, o pedofiliji uveliko govori. Na jednoj veb stranici je skoro 500 ljudi iz BiH prijavilo neki vid seksualnog iskorištavanja djece.

(ATV)