Vijesti 10.11.2016.

Dvije kuće u Banjaluci planule zbog neočišćenih dimnjaka!

ČITANJE: 2 minute

Izbjegavanje čišćenja, za koje jednom godišnje treba izdvojiti od 20 do 40 KM, može građane skupo koštati, upozoravaju dimnjačari i vatrogasci.

Pokazao je to i požar na kući Halide Kalijandžić u Karanovcu, koji je izbio je u ponedjeljak oko pet sati. Do dolaska vatrogasaca u pomoć su joj pritekle komšije, ali je ipak izgorjela jedna prostorija i dio krova.

Zbog bezbjednosti, okolne kuće su pola sata bile bez struje. Ukućani su juče čistili zgarište i nisu bili raspoloženi za razgovor, ali tvrde ne znaju šta je moglo prouzrokovati požar.

– Vatrogasci su stigli na vrijeme i najbitnije je da se u kući još može stanovati – rekli su Kalijandžići.

Požar u Ulici kola srpskih sestara, ugašen je prije dolaska vatrogasaca i nije izazvao veću štetu. Vlasnica kuće priznaje da dimnjak nisu čistili dvije godine, te da su stručno preduzeće angažovali tek poslije požara.

Iako građani imaju obavezu da jednom godišnje očiste dimnjak i prekontrolišu peći, to često „zaborave“.

Kako bi ih podsjetili na to, komunalni policajci posljednjih nedjelja obilaze teren i izdaju naloge za čišćenje dimljaka.

– Građani obično poštuju ovo naređenje, pa rijetko ko bude kažnjen – rekli su u Gradskoj urpavi.

I u preduzećima nadležnim da pregledaju i čiste dimnjake, te izdaju potvrdu o tome, kažu da u gradu ima oko 40.000 dimnjaka, a ovlašteni dimnjačari dnevno očiste svega pet.

– Ažurne su jedino škole, mjesne zajednice i ambulante jer su na udaru kontrolnih organa – rekao je vlasnik jedne od ovlašćenih firmi Radivoje Karalić. Dodaje da građani najčešće sami čiste dimnjake, pa zaglave alat i na kraju opet zovu profesionalce.

Najpoželjnije je da se dimnjaci očiste pred početak sezone grijanja. Naime, u Tuzlanskoj ulici mještaninu koji je dimnjak očistio na proljeće, skoro se zapalila kuća zbog „nezvanih gostiju“.

Na kraju sezone očistio je dimnjak, ali su tokom ljeta stršljenovi u njemu napravili gnijezdo. Kada je na jesen prvi put naložio vatru, suknuo je plamen, pa su intervenisali vatrogasci.

Kazne do 7.000 KM

Za neočišćene dimnjake, građanima nakon upozorenja komunalne policije, slede kazne od 100 do 600 KM, dok bi pravna lica mogla da plate od 500 do 7.000 KM.

(blic.rs)