Magazin 25.11.2017.

Dvije nagrade za „Odiseja“ u Beogradu

ČITANJE: 2 minute

Nagrada za kreaciju i animaciju lutaka na 14. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu pripala je ansamblu i autorskom timu predstave „Odisej – san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Duško Mazalica dobio je nagradu za glumca festivala, za ulogu Odiseja u ovoj predstavi, a svečano zatvaranje održano je u četvrtak uveče u foajeu Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

– Sa predstavom „Odisej – san o povratku“ već dvije godine putujemo uglavnom po festivalskim smotrama i revijama koje nisu takmičarskog karaktera. Oduševljenja publike su veoma izražena aplauzima na samom kraju predstave, a poslije toga slijede pozivi da dođemo na sljedeće destinacije. Na nekoliko festivala koje smo posjetili, a koji su takmičarski osvojili smo uvijek značajne nagrade. Ovo je meni druga nagrada za mušku ulogu i posebno mi je drago što je osvojena na festivalu „Zvezdarište“, a pored nje radujem se da smo dobili nagradu i kao ansambl za animaciju, jer je predstava veoma zahtjevna i mi smo se dobro uigrali kao tim – rekao je Mazalica.

Predstavu „Odisej – san o povratku“ režirala je Biserka Kolevska, a scenografiju je radila Svila Veličkova. U glumačkoj ekipi osim Mazalice su Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

Gran pri festivala dobila je predstava „Alisa“ Pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca, a Branku Milićeviću Kockici uručeno je priznanje „Zvezda među zvezdama“, koje Savjet festivala dodjeljuje za trajni doprinos razvoju pozorišta za djecu i mlade.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Igor Vuk Torbica, reditelj, Milica Piletić, dramaturg i Svetlana Sretenović, glumica.

Nagrada za glumicu festivala dodijeljena je Maji Jovanović za ulogu Alise u predstavi „Alisa“ Pozorišta „Puls teatar“.

Za tekst – izbor teme i dramaturgiju nagrađeni su Ksenija Zec i Saša Božić za predstavu „U zvijezde“ Gradskog kazališta lutaka Split.

Najbolji reditelj je Bojana Lazić za režiju predstave „Alisa“ Pozorišta „Puls teatar“.

Dječji žiri dodijelio je nagrade predstavi „Čarobnjak iz Oza“ pozorišta iz Kraljeva.

(Glas)