Magazin 07.12.2018.

DVIJE PROJEKCIJE Film „Meso“ zatvara festival u Čikagu i prvi European Film Challenge u BiH

ČITANJE: 2 minute

Projekcijom filma „Meso“ režisera Saše Hajdukovića biće zatvoren ovogodišnji Festival srpskog filma u Čikagu te prvi dio premijernog European Film Challenge projekta u Bosni i Hercegovini.

U nedjelju, 9 decembra, film iz Bosonoge produkcije će postići ono što je uspjelo malo kojem djelu iz BiH, pa i čitave regije, a to je da u velikom stilu istovremeno zatvori dvije velike filmske priče.

Projekcija ostvarenja iz pera scenariste Nikole Kolje Pejakovića najprije će biti
organizovana u sarajevskom bioskopu „Meeting Point“, a njen početak je zakazan za 17.3 časova. Prikazivanjem „Mesa“ će biti zatvoren prvi dio European Film Challenge projekta, jedinstvenog filmskog izazova pokrenutog sa ciljem promocije evropskog filma.

Tokom European Film Challenge-a, ljubitelji sedme umjetnosti sakupljaju bodove gledanjem djela evropske produkcije i takmiče se za putovanje na jedan od tri najveća festivala na Starom kontinentu – u Berlinu, Veneciji i Kanu. Ovaj art izazov prvi put se odvija u BiH, u organizaciji Udruženja filmskih radnika, a „Meso“ je jedan od četiri bh. filma čije gledanje publici donosi poene.

Istog dana u 20.3 časova, ali po centralnom sjevernoameričkom vremenu, „Meso“ će biti prikazano i u Čikagu. Gorka drama o savremenim Mirku i Slavku, nastala paralelno sa istoimenom serijom, imaće čast da zatvori Festival srpskog filma.

Pomenuti festival održava se po šesti put, i to u periodu od 7 do 9 decembra. Tokom navedena tri dana, u ovoj američkoj metropoli biće prikazano ukupno sedam novih filmskih ostvarenja, uz poseban omaž nedavno preminuloj Mileni Dravić. Nakon zapaženog uspjeha serije „Meso“, emitovane krajem 2017 godine, filmska verzija priče o jednoj porodici, jednom gradu i jednom društvu zatvara 2018 u jednako velikom stilu.

„Učešća i nagrade na festivalima najbolji su način i da zakoračimo u 2019 godinu, u kojoj nas očekuju još veći i uzbudljiviji planovi, a prvenstveno se odnose na snimanje serije ’Kosti’. Kako smo već najavljivali, ’Kosti’ će biti drugi dio ’banjalučke trilogije’ i donijeti sasvim novu priču, sa novim protagonistima i još višim nivoom produkcije. Jedino što ostaje isto jeste tim iza kamere, koji je imao želju da ’Mesom’ Banju Luku upiše na filmsku kartu Balkana, a uspio, eto, da svoj grad ucrta i na svjetske mape. ’Kosti’ će biti potvrda da za domaće talente još
kako ima mjesta u sve moćnijoj filmskoj industriji“, poručila je Brankica Janković, producentkinja filma i serije „Meso“.

Podsjetimo, scenario za film „Meso“ je pokupio nagrade u Vrnjačkoj Banji i Tuzli, na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu su nagrađeni glumci Igor Đorđević, Marija Pikić i Faketa Salihbegović-Avdagić, a Marija Pikić ponovo na Mojkovačkoj filmskoj jeseni, dok je film prikazan na festivalima u Trebinju, Mostaru i Sarajevo Film Festivalu. No, „Meso“ se nije zaustavilo na regiji iz koje dolazi, već je svjetsku premijeru doživjelo u takmičarskom programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu.