DVIJE PROJEKCIJE Film „Meso“ zatvara festival u Čikagu i prvi European Film Challenge u BiH

Projekcijom filma „Meso“ režisera Saše Hajdukovića biće zatvoren ovogodišnji Festival srpskog filma u Čikagu te prvi dio premijernog European Film Challenge projekta u Bosni i Hercegovini.

U nedjelju, 9 decembra, film iz Bosonoge produkcije će postići ono što je uspjelo malo kojem djelu iz BiH, pa i čitave regije, a to je da u velikom stilu istovremeno zatvori dvije velike filmske priče.

Projekcija ostvarenja iz pera scenariste Nikole Kolje Pejakovića najprije će biti
organizovana u sarajevskom bioskopu „Meeting Point“, a njen početak je zakazan za 17.3 časova. Prikazivanjem „Mesa“ će biti zatvoren prvi dio European Film Challenge projekta, jedinstvenog filmskog izazova pokrenutog sa ciljem promocije evropskog filma.

Tokom European Film Challenge-a, ljubitelji sedme umjetnosti sakupljaju bodove gledanjem djela evropske produkcije i takmiče se za putovanje na jedan od tri najveća festivala na Starom kontinentu – u Berlinu, Veneciji i Kanu. Ovaj art izazov prvi put se odvija u BiH, u organizaciji Udruženja filmskih radnika, a „Meso“ je jedan od četiri bh. filma čije gledanje publici donosi poene.

Istog dana u 20.3 časova, ali po centralnom sjevernoameričkom vremenu, „Meso“ će biti prikazano i u Čikagu. Gorka drama o savremenim Mirku i Slavku, nastala paralelno sa istoimenom serijom, imaće čast da zatvori Festival srpskog filma.

Pomenuti festival održava se po šesti put, i to u periodu od 7 do 9 decembra. Tokom navedena tri dana, u ovoj američkoj metropoli biće prikazano ukupno sedam novih filmskih ostvarenja, uz poseban omaž nedavno preminuloj Mileni Dravić. Nakon zapaženog uspjeha serije „Meso“, emitovane krajem 2017 godine, filmska verzija priče o jednoj porodici, jednom gradu i jednom društvu zatvara 2018 u jednako velikom stilu.

„Učešća i nagrade na festivalima najbolji su način i da zakoračimo u 2019 godinu, u kojoj nas očekuju još veći i uzbudljiviji planovi, a prvenstveno se odnose na snimanje serije ’Kosti’. Kako smo već najavljivali, ’Kosti’ će biti drugi dio ’banjalučke trilogije’ i donijeti sasvim novu priču, sa novim protagonistima i još višim nivoom produkcije. Jedino što ostaje isto jeste tim iza kamere, koji je imao želju da ’Mesom’ Banju Luku upiše na filmsku kartu Balkana, a uspio, eto, da svoj grad ucrta i na svjetske mape. ’Kosti’ će biti potvrda da za domaće talente još
kako ima mjesta u sve moćnijoj filmskoj industriji“, poručila je Brankica Janković, producentkinja filma i serije „Meso“.

Podsjetimo, scenario za film „Meso“ je pokupio nagrade u Vrnjačkoj Banji i Tuzli, na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu su nagrađeni glumci Igor Đorđević, Marija Pikić i Faketa Salihbegović-Avdagić, a Marija Pikić ponovo na Mojkovačkoj filmskoj jeseni, dok je film prikazan na festivalima u Trebinju, Mostaru i Sarajevo Film Festivalu. No, „Meso“ se nije zaustavilo na regiji iz koje dolazi, već je svjetsku premijeru doživjelo u takmičarskom programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu.

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u

Pavlović priznao da je prijetio banjalučkoj novinarki

Banjalučanin Mileta Pavlović priznao je da je prije dva dana prijetio novinarki Milkici Milojević, saznaju nezvanično “Nezavisne”. Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je u petak Miletu Pavlovića zbog sumnje da je prijetio Milkici Milojević, novinarki “EuroBlica”. Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka saopšteno je, navodeći njegove inicijale, da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično

Mladi banjalučki muzičari u humanitarnoj misiji

Mladi banjalučki bendovi “Rotten”, U.D.B.A. i “Đepeto” zajedničkim snagama organizuju humanitarni koncert za štićenike Doma “Rada Vranješević”. Ovaj događaj biće održan ove subote s početkom u 20 časova u Sokolskom domu u Banjaluci. Povodom najavljenog koncerta jedan od organizatora Kerim Kobilj iz benda “Rotten” ističe da mladi ljudi treba da rade ovakve akcije što je

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.