Vijesti 01.08.2016.

Dvogodišnjak iz Banjaluke obolio od meningitisa!

ČITANJE: 2 minute

Dvogodišnji dječak iz jasličke grupe banjalučkog vrtića “Leptirić” koji je boravio u predškolskoj ustanovi “Plavi čuperak” obolio je od bakterijskog meningitisa, a oko 40 mališana iz iste grupe i vaspitačice primile su preventivnu terapiju.

Iako je dječak, kako je utvrđeno, nekoliko dana bolestan dolazio u vrtić, ljekari kažu da nema razloga za paniku i da je situacija pod kontrolom, te da nema opasnosti od širenja bolesti.

Oboljeli dječak se od srijede nalazi na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS i stabilnog je zdravstvenog stanja.

U Domu zdravlja Banjaluka navode da su ekipe Higijensko epidemiološke službe posjetile porodicu dječaka i u razgovoru sa njegovim djedom saznali da se razbolio tri do četiri dana prije nego što je primljen u bolnicu.

“Dječak je imao povišenu temperaturu i osip ispod pazuha. Smješten je u bolnicu, a njegovi roditelji su primili antibiotike”, rekla je načelnik Higijenskko-epidemiološke službe u banjalučkom Domu zdravlja Nirjana Miljković.

Ekipe ove službe su posjetile vrtić “Plavi čuperak” u naselju Borik u kojem trnutno borave i mališani iz vrtića “Leptirić” i “Pčelica” i od dežurne vaspitačice saznali da je dječak bio u vrtiću u utorak i srijedu. Zbog toga su svi mališani iz grupe poslati pedijatru radi primanja antibiotika.

“Osim njih terapju su primile i vaspitačice koje rade u jasličkoj grupi,a dezinfikovan je objekat vrtića i sve igračke”, rekla je Miljkovićeva i dodala da nema mjesta za paniku i da je meningitis danas bolest koja se liječi ako se na vrijeme reaguje.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje navode na nema opasnosti od zaraze.

Situacija koja se desila zabrinula je roditelje djece koji navode da sve dovodi do pitanja koliko su djeca koja borave u vrtićima izložena teškim zaaznim bolestima zbog neodgovornosti pojedinih roditelja. Pojedini roditelji navode da su bili prisutni kada je vaspitačica ocu mališana rekla da bolesno dijete ne može u vrtić, ali da on nije želio to da prihvati.

(Glas Srpske)