Sport 01.12.2016.

Dvojac iz Banjaluke lovi rekorde u Kanadi

ČITANJE: 3 minute

Među 1.000 plivača koji će učestvovati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u malim bazenima naći će se i dvojac iz Banjaluke Adi Mešetović (Olimp) i Ilijan Malčić (“22. april”) koji će se prvi put naći na planetarnom šampionatu.

FINA Svjetsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima, 13. po redu, na programu je od 6. do 11. decembra u kanadskom Vindzoru. Tamo će se naći takmičari iz 176 država koji će se boriti za 46 kompleta medalja, a za što bolje pozicije boriće se i dva mlada plivača iz Banjaluke. Adi (19) se ove sezone istakao se na Svjetskom kupu u malim bazenima kada je u Parizu ušao u finale trke na 50 metara slobodnim stilom, a iza sebe ostavio mnoga poznata imena. Tada je oborio rekord BiH sa vremenom 22,16 sekundi, a nada se da će tako dobar biti i u Kanadi gdje će plivati na 50 metara slobodno, delfin i prsno.

– Držim sva rekorde u ovim disciplinama i idem tamo da ih popravim. Ako bih to uradio na 50 slobodno bio bih blizu polufinala, ali mi to nije prioritet. Zadovoljan sam kako sam spreman, dobro se osjećam i nemam pritiska. Imao sam neki manjih povreda, ali to je prošlo – kazao je Mešetović.

Njemu će ovo biti prvi nastup na prvenstvima svijeta, ali nema tremu zbog toga.

– Imao sam već okršaje sa najboljim plivačima na svjetskim kupovima, tako da idem pripremljen. Nemam tremu, idem tamo raspoložen i pozitivne energije. Na mitinzima Svjetskog kupa u Berlinu i Parizu sam stvarno plivao odlično i sada se nadam da mogu još bolje. Ova sezona bila je naporna i nikada duža. Nisam dugo imao pauzu, ali rad se isplatio i idem na SP da zaključim godinu, nakon čega slijedi priprema za narednu u kojoj će biti prvenstvo svijeta u velikim bazenima u Budimpešti – dodao je Mešetović.

I Ilijanu (20) takmičenje u Kanadi biće prvo učešće na svjetskim prvenstvima zbog čega je posebno uzbuđen. Do sada je plivao na Balkanskom (2014) gdje je osvojio treće mjesto i EP u malim bazenima (2015) gdje je oborio tri lična rekorda. U Kanadi će plivati 100 i 200 metara slobodno.

– Pokazao sam najbolju formu u te dvije discipline i očekujem da isplivam svoja najbolja vremena. Prije svega zadovoljstvo mi je što ću vidjeti dosta velikih plivača, donekle upoznati njihov rad i tehniku. Drago mi je što sam uspio da se plasiram prvi put na tako veliko takmičenje i to je dokaz da sve bolje radim i napredujem. Treninzi su bili veoma naporni, dosta sam se spremao i očekujem dobra vremena. Nedavno sam bio u Zrenjaninu i tamo sam jako dobro plivao. Cilj mi je prije svega bio da odem u Kanadu, da isplivam norme i to sam uspio. Oko plasmana je suvišno pričati, ali nadam što boljem mjestu – kazao je Malčić.

Pokušaće ostvariti što bolji rezultat čime bi zaokružio odlične nastupe ove sezone.

– Veoma sam zadovoljan rezultatima u 2016. godini, to pokazuje činjenica da mi je nedostajalo 70 stotinki do B olimpijske norme na 400 slobodno. To mi je bio najveći uspjeh i kruna sezone, osvojio sam preko 780 FINA bodova. Nadam se da će biti još bolje, za sljedeću sezonu ću se se spremiti za nova velika takmičenja – dodao je on.

Delegacija BiH u Kanadu putuje u subotu ujutro.

Šest predstavnika

Pored dvojca iz Banjaluke među delegacijom BiH u Kanadi biće još četvoro plivača Amina Kajtaz (Velež Mostar), Angelo Šimić i Emina Pašukan (Bosna Sarajevo), te Nejla Karić (GKVS Sarajevo).

– Samim tim što su se plasirali na SP napravili su veliki uspjeh. Najviše očekujemo od Adija Mešetovića i Amine Kajtaz. Oni su plivali na svjetskim kupovima i bili u finalima, a Amina je bila i na Olimpijskim igrama. Svaki plasman ispod 35. mjesta je veoma dobar rezultat – kazao je trener reprezentacije Miodrag Čeko koji je put Kanade krenuo juče pošto će učestvovati na FINA kongresu.

(Glas Srpske)