Vijesti 22.03.2016.

Dvoje državljana BiH čeka evakuaciju sa aerodroma; U Briselu ratno stanje

ČITANJE: 2 minute
brisel
Na aerodromu u Briselu u vrijeme eksplozija bilo je dvoje državljana Bosne i Hercegovine, saznaje N1. Kako se saznaje, radi se o Zoranu i Mili Vuković iz RS.

Ovu informaciju za N1 je potvrdio ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji Draško Aćimović. On je kazao da su navedene osobe na sigurnom.

-Oboje su na sigurnom i čekaju evakuaciju. Zamolili smo da ih dovezu u ambasadu gdje ćemo se pobrinuti za njih- kazao je za N1 ambasador Aćimović.

Ambasador BiH u Belgiji kaže kako su “otvorili nekoliko kanala za prikupljanje informacija”.

-Imamo i naše ljude u hitnoj pomoći koji rade, koje smo molili da dostave informaciju ako dođe neko od ranjenih ili poginulih građana BiH. Sa druge strane, razgovor koji smo imali sa gospodinom i gospođom koji su na aerodromu, oni su nam potvrdili da ne znaju da ima bilo ko od naših građana u tom malom evakuacionom centru na aerodoromu. S treće strane, otvorili smo 24 časa telefonske linije za sve kontakte. Tu smo, uglavnom, bit ćemo tu 24 časa za bilo šta i bilo koga- poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Draško Aćimović, ambasador BiH u Belgiji.

Draško Aćimović, ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu, u razgovoru za N1 potvrdio je da su se u tom belgijskom gradu desile dvije eksplozije na dva odvojena mjesta. Kako je Aćimović kazao za N1, eksplozije su se desile na aerodromu Zavatem i metrou Maelbeek u tom gradu.

-U Briselu je, kratko rečeno, ratno stanje. Možemo ga slobodno tako nazvati. Stotine auta hitne pomoći i policije su na ulicama. Nakon aerodroma eksplodirala je bomba i u metrou Maelbeeku. Računa se da ima dosta mrtvih i povrijeđenih, ali nemamo zvaničnih informacija- kazao je Draško Aćimović za N1.

Ambasador Aćimović je kazao da su svi telefoni na raspolaganju i da su u Ambasadi u Briselu svi u pripravnosti. Prema zvaničnim informacijama, u napadu na aerodromu u Briselu poginulo je najmanje 13 osoba, a 35 ih je povrijeđeno.

Nakon ovog napada, dogodila se još jedna eksplozija u metro stanici Maelbeek koja se nalazi nekoliko stotina metara od sjedišta Evropske unije.

(N1/AA)