Magazin 04.04.2018.

“DVOJINA” Banjalučki umjetnik otvorio samostalnu izložbu u Beču

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki umjetnik Davor Paponja otvorio je proteklog vikenda u bečkom Kulturnom centru “AU” samostalnu izložbu crteža pod nazivom “Dvojina”.

Davoru je ovo prva samostalna izložba u inostranstvu, a po njegovim riječima velika mu je čast što se njegovo prvo inostrano izlaganje dogodilo u prostoru Kulturnog centra AU” (Art Gallery & Open Space & Experimental Ground).

– Više sam nego zadovoljan prijemom i reakcijama na moje radove nakon otvaranja izložbe. Moram posebno istaknuti da mi je velika čast što su radovi otvoreni upravo u galeriji Kulturnog centra “AU” u Beču, veoma zanimljivom multižanrovskom i internacionalnom umjetničkom prostoru. Tu se često dešavaju brojni kulturni događaji svih vrsta umjetnosti,  od slikarstva, preko muzike do projekcije filmova i video instalacija. Izložba je organizovana na poziv kustosice Amalije Stojsavljević,  koja je trenutno na master studijima Istorije umjetnosti u Beču, kao posljedica naše dobre saradnje u Banjaluci kada je radila kao kustos u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske – rekao je Davor, dodajući da je centralni motiv izložbe slikarsko istraživanje religijske prošlosti.

– Kroz radove zapravo pokušavam da istražim meni blisku religijsku prošlost, gdje se prisustvo paganskih elemenata neprestano, poput dvojine, provlači kroz obrede i simbole, ali koji na prvi pogled nisu toliko očiti. Figure su uvijek prikazane u paru, aludirajući na dvije strane iste medalje, koje istovremeno upućuju na dualnost i jedinstvo kako u hrišćanstvu, tako i na podvojenost svakog „univerzalnog“ principa – rekao je Paponja.

O izložbi je na otvranju govorila kustosica Amalije Stojsavljević, koja je pomenula da je riječ o orginalnom umjetničkom sažimanju vizuelnog jezika hrišćanske ikonografije.

– Ciklus crteža “Dvojina” nazivom upućuje na staroslovensku gramatičku jezičku konstrukciju, koja se tek kao arhaizam u našem jeziku i danas može sresti, čime se aludira na savremeni položaj hrišćanstva koji je izgubio svoju dominaciju u svetu u kom živimo. Prisustvo ranohrišćanske ikonografije očituje se u jasnom pokušaju sažimanja vizuelnog jezika zatečene autohtone predhrišćanske kulture i početak konstruisanja sopstvenog vizuelnog identiteta hrišćanstva -rekla je Amalija Stojsavljević o crtežima. Izložba je otvorena do 30 aprila.

(Srpskainfo)