Svijet 19.09.2021.

“DVOLIČNOST, PREZIR I LAŽ”: Francuzi i dalje ogorčeni na SAD i Australiju zbog podmornica

ČITANJE: 2 minute

Žan Iv le Drijan, francuski ministar spoljnih poslova, optužio je Australiju i SAD da su lagale o novom bezbjednosnom paktu, zbog kojeg je Pariz opozvao svoje ambasadore iz tih zemalja.

Le Drijan je optužio ove države za dvoličnost, veliko narušavanje povjerenja i izazivanje ozbiljne krize u odnosim među saveznicima.

“Dvoličnost, prezir, laž”, riječi su kojima je Le Drijan opisao krizu odnosa svoje zemlje sa SAD i Australijom, koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo podstaći trku u naoružanju.

Australija, Velika Britanija i SAD objavile su formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS, zbog jačanja odbrambene saradnje na Indo-Pacifiku, što predviđa flotu nuklearnih po-dmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD.

Kanbera je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom kompanijom koja je trebalo da izgradi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagovao i povukao svoje ambasadore, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Činjenica je da smo prvi put u istoriji odnosa između SAD i Francuske opozvali našeg ambasadora na konsultacije”, rekao je Le Drijan.

“Ti događaji pokazuju intenzitet krize koja danas postoji između dvije države, ali i Australije. Bilo je dvoličnosti, prezira i laži – tako se ne možete ponašati u savezu”, naglasio je Le Drijan.

Dodao je da Emanuel Makron, predsjednik Francuske i nije razgovarao s američkim kolegom Džozefom Bajdenom o podmornicama, ali da je juče najavio da će narednih dana razgovarati s Bajdenom zbog ove diplomatske krize u odnosima dviju zemalja.

Ugovor o izgradnji podmornica Kanbera i Pariz potpisali su 2016. godine, u sklopu dogovora o strateškom partnerstvu dvije države.

Prije povratka u Pariz, Žan Pjer Tibo, francuski ambasador u Australiji, odluku Kanbere o nabavci podmornica proglasio je ogromnom greškom, jer se nije radilo o ugovoru, nego o partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, razumijevanju i iskrenosti.

Skot Morison, australijski premijer, rekao je da razumije razočaranje Francuske jer je Australija otkazala sporazum o podmornicama s Parizom u korist sporazuma sa SAD i Velikom Britanijom.

On je, međutim, istakao da Australija mora da zaštititi svoje interese.

Trilateralno bezbjednosno partnerstvo između SAD, Velike Britanije i Australije, nazvano AUKUS, zvanično postoji od četvrtka, a jedna od tačaka partnerstva predviđa i da Australija dobije podmornicu na nuklearni pogon.

Novo trojno partnerstvo kritikovala je i Kina, najveća sila na Indo-Pacifiku, a reagovao je i Ismail Sabri Jakob, malezijski premijer, koji predviđa da će to podstaći regionalnu trku u naoružanju.

(SB)