Vijesti 21.01.2017.

Dvorana u Banjaluci gubi osnovnu namjenu: Više vašara i zabave nego sporta

ČITANJE: 3 minute

Kulturne i zabavne manifestacije, sajmovi knjiga, koncerti popularne muzike zasjenili su sportske događaje u banjalučkoj sportskoj dvorani Borik.

Nedostatak velike koncertne i sportske sale u gradu na Vrbasu godinama je opterećenje sportskoj dvorani „Borik“, koja zbog toga služi za oboje. Dodatni teret rukovodstvu predstavlja i stav Grada da javne ustanove moraju i same zarađivati od komercijalnih aktivnosti, kako bi povećali prihode.

Pojedini sportisti tvrde da, iako ima sportskih manifestacija, termini su skupi, a organizacija loša.

– Možda se onima koji ne prate sport čini da su dole samo koncerti i kulturne manifestacije, ali ima i sportskog sadržaja, smo što se to ne promoviše, pa javnost ne zna za njih. Na najpopularnijim fudbalskom turniru sala bude prazna, na tribinama sjede samo igrači, dok utakmice u mnogo manjim gradovima pune sportske dvorane – kaže golman Bojan Dobrijević, koji fudbal trenira više od 15 godina i redovno igra na turnirima u malom fudbalu u dvorani.

Čini mu se, naglašava, da je situacija u sportu sve gora i da je sramota da gotovo svi gradovi imaju bolje dvorane od Banjaluke.

S tim je saglasan i Rade Unčanin, rukometna legenda banjalučkog „Borca“. Čak i on dvoranu u kojoj je nekad igrao rukomet pamti po dobrom rok koncertu.

– I prije rata je u Boriku bilo koncerata, manifestacija, gostovanja estradnih umjetnika. Nije to ništa novo, čak su tribine sedamdesetih najpunije bile za vrijeme koncerta “Bijelog dugmeta”. Jednostavno, to se mora organizovati da bi dvorana funkcionisala i popravila svoj finansijski saldo – objašnjava Unčanin, te dodaje kako bi bilo idealno da Banjaluka ima dvije dvorane: koncertnu i sportsku, jer Borik ima samo 2.400 mjesta.

Građani komentarišu da imaju utisak da se u „Boriku“ organizuju samo koncerti, jer reklama i najava za sportske manifestacija skoro da nema.

Iz dvorane uvjeravaju da su uvijek bili u službi sporta, te da se to nikada nije i neće promjeniti. Prošle godine više od polovine slobodnih termina bilo je rezervisano za treninge, ali zabavnih, sajamskih i kulturnih manifestacija ipak je za četvrtinu bilo više nego sportskih.

– Cilj je da sve kapacitete stavimo u punu funkciju sporta za treninge i utakmice, a kada se to ispuni onda prostor koristimo za rekreativne potrebe građana i kulturne manifestacije – poručio je direktor dvorane Manojla Zrnić, naglašavajući da je prošle godine samo pet odsto termina u sportskoj dvorani bilo rezervisano za komercijalne manifestacije, dok ostalih 95 odsto „zauzimaju“ i kulturne i sportske manifestacije od janog interesa.

Da u banjalučkom sportu ima krupnih problema, svjesni su i u Gradskoj upravi. Novi načelnik Odjeljenja za sport i omladinu, Dragan Banjac, ističe da ni sam nije zadovoljan načinom na koji se koriste sportske dvorane u gradu, te uskoro najavljuje sastanak sa predstavnicima SC „Borik“ i sportskih organizacija.

Sport na niskim granama

Upućeni tvrde da je Grad zapostavio sport, o čemu svjedoči i činjenica da danas ni fudbaleri ni košarkaški „Borca“ ne igraju u premijer ligi, dok su rukometaši ispali iz balkanske lige.

– Grad mora povesti računa o novcu koji daje određenim klubovima i paziti na koji način se taj novac troši – objašnjava Rade Unčanin.

Mladi sportisti mnogo nade polažu u najave da će prostor bivšeg Šoping centra biti pretvoren u sportsku salu.

(blic.rs)