“DVOSMJERNA ULICA”: Eminentni hirurzi iz Rusije u radnoj posjeti UKC RS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je radna posjeta eminentnih ruskih hirurga Malhaza Cikoridze i Aleksandra Semjenova iz Sankt Peterburga UKC-u nastavak saradnje sa ljekarima iz tog grada koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Đajić je istakao da će ljekari iz UKC-a uzvratiti posjetu već poslije januarskih praznika.

“To je dvosmjerna ulica, naši ljekari često su u Sankt Peterburgu na edukacijama, a ruski ovdje kod nas. Planiramo da proširimo i unaprijedimo saradnju i to je dokaz da smo okrenuti na sve strane svijeta i da su naši ljekari u raznim svjetskim zdravstvenim centrima”, rekao je Đajić.

On je podsjetio da su prve operacije u novim operacionim salama UKC-a obavili ruski hirurzi i najavio proširenje saradnje već nakon januarskih praznika.

Đajić je novinarima rekao da je riječ o vrhunskim hirurzima koji se rijetko mogu sresti u najvećim svjetskim zdravstvenim centrima.

“Hirurzi su cijelu ovu sedmicu radili zajedno sa našim ljekarima. Naši ljekari su učili od hirurga svjetskoga glasa i oduševljeni su njihovim tehnikama i pristupima pacijentima”, rekao je Đajić.

On je dadao da UKC Srpske ima jedne od najboljih uslova u svijetu za rad u pogledu opreme, ali i kadra.

Onkolog i abdominalni hirurg, načelnik Abdominalne hirurgije Onkocentra iz Sankt Peterburga Malhaz Cikoridze rekao je da su utisci najbolji, te da je UKC Republike Srpske odlično opremljen savremeni medicinski centar.

Cikoridze je rekao da je kolektiv UKC-a odličan i da su ljudi veoma profesionalni, te da ovaj klinički centar ima odlične ljudske resurse.

“Ovaj centar ima najbolju perspektivu i u ovoj fazi vrše se različiti hirurški zahvati na savremenom i visokom nivou”, rekao je Cikoridze.

On je dodao da saradnja sa UKC-om traje više od godinu dana i da ljekari iz Banjaluke dolaze u Sankt Peterburg, kao i obrnuto, te da se razmjenjuju iskustva.

“Spremni smo da i dalje sarađujemo i da se družimo sa vama. Zaista veliko hvala svima”, rekao je Cikoridze.

Načelnik Neurohirurgije Onkocentra iz Sankt Peterburga, neurohirurg Aleksandar Semjenov rekao je da je kao rukovodilac neurohiruške službe u jednom od najvećih onkoloških centara u Sankt Peterburgu i Rusiji učestvovao u devet neurohirurških intervencija, ističući da je vrlo zadovoljan i da su operacije izvršene na visokom nivou, kao i da su ljekari UKC-a profesionalci.

“Ono što je vrlo važno za neurohirurgiju jeste da ne može bez visoke tehnologije i visokopreciznih mikroskopa, što ovdje i postoji”, kaže Semjenov.

On je zahvalio UKC-u za poziv, ističući da se očekuje uzvratna posjeta domaćih neurohirurga Onkocentru u Sankt Peterburgu.

Cikoridze i Semjenov borave od 2. decembra u UKC-u, gdje su zajedno sa domaćim hirurzima izveli niz abdominalnih i neurohirurških operacija.

Radna posjeta vrhunskih ruskih hirurga realizovana je u okviru saradnje sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga koja neprekidno traje od septembra prošle godine.

Iz UKC-a navode da su nekoliko operacija zajednički izveli neurohirurzi iz čak tri zemlje – Srbije /doktor Miloje Joksimović/, Rusije /doktor Aleksandar Semjenov/ i Republike Srpske /doktor Ljubiša Simić/.

Abdominalne operacije su zajednički izveli hirurg Malhaz Cikoridze i abdominalni hirurzi Nebojša Trkulja i Jugoslav Đeri.

Na edukaciji u Onkocentru u Sankt Peterburgu su, kako navode iz UKC-a, boravili abdominalni hirurzi Goran Janjić i Zoran Aničić, vaskularni hirurg Milanko Maksić, torakalni hirurg Marko Kantar i dječiji hematoonkolog Biljana Đurđević Banjac.

(Srna)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema