Biznis 17.01.2023.

DW: “McDonald’s” napustio BiH i zbog vlasnika licence koji se častio “bentlijem” i ustupao bilborde SDA

ČITANJE: 2 minute

Posljednji McDonald'sov hamburger poslužen je u Sarajevu 30. prosinca, pred novu godinu. Popularni američki lanac brze hrane je tako nakon deset godina rekao zbogom Bosni i Hercegovini.

Prema navodima iz sjedišta kompanije u SAD, želi se spriječiti daljnje oštećenje imidža brenda, piše Deutsche Welle.

“Gužva ispred McDonald’sa u glavnom gradu BiH Sarajevu poput one 30. prosinca 2022. godine nije zabilježena od njegovog otvaranja 2012. godine. Tog dana je vladao veliki interes za hamburgerom jer je McDonald’s posljednji gigant brze hrane koji se poslužuje u BiH. Ono što je dugo najavljivano postalo je stvarnost za nekoliko dana. Amerikanci su zatvorili svoja vrata u Bosni i Hercegovini i napustili tržište”, piše pored ostalog Marko Petelin u austrijskom listu “Kleine Zeitung”.

Nacionalna jela, “pljeskavicu” i “ćevapčiće” u lepinji sa lukom i ajvarom, rijetko bi koji Bosanac i Hercegovac zamijenio za hamburger, pomfrit i kečap, a jedan od razloga je i taj što s prosječnim mjesečnim primanjima od nešto manje od 350 eura, većina ljudi to teško može priuštiti.

U tekstu objavljenom u listu “Kleine Zeitung” se navodi da je direktor i vlasnik licence Haris Ihtijarević privukao pažnju svojom ekstravagancijom i mnogim nedosljednostima u rukovodstvu. Nagomilali su se veliki dugovi. Navodi se da je riječ o obavezama u iznosu od 1,2 milijuna KM. Osim toga, korisnik franšize izgubio je spor protiv Raiffeisen banke oko zakupa poslovnog prostora u “Titovoj ulici” u Sarajevu.

Kap koja je prelila čašu u američkom sjedištu vjerojatno je bio direktorov službeni automobil. Ihtijarević se počastio ni manje ni više nego Bentleyjem. Navodno je iznajmio engleski luksuzni automobil o trošku McDonald’sa. No ni tu nije kraj. Ihtijarević je reklame u centru grada, koje je godinama zakupljivao McDonald‘s, ustupio Stranci demokratske akcije, i to baš pred izbore. Na McDonalds‘ovim plakatima su se tako našla lica Sebije i Bakira Izetbegovića.

Odlaskom McDonald’sa iz BiH se bavi i portal MDR koji piše da McDonald’su posao u Sarajevu i nije nikada išao dobro. Dok u Srbiji postoje 32 poslovnice, a u Hrvatskoj 39, restorani u bosanskim gradovima Banja Luka i Tuzla mogli su opstati samo kratko.

Poznata ćevabdžinica u Sarajevu je prilikom otvaranja McDonald’sa poslala ogroman pladanj sa ćevapčićima, a oni su, barem zasad, zapravo pravi pobjednici.

Čak 150 zaposlenih saznalo je 30. prosinca da se sutradan više ne moraju pojavljivati ​​na poslu. Prema navodima McDonald’sa, trenutno se ne planira nova licenca u BiH.

(SB)

Oznake: McDonalds