Džabe spremni autobusi: Željezničari odustali od protesta

zeljeznicari

Autobusi za prevoz nezadovoljnih radnika spremni, dozvola za održavanje protesta pribavljena. Ipak, zaposleni u Željeznicama Srpske u pet do 12 odustali su od sutrašnjih protesta.

Zbog isplate jednog toplog obroka, ali i obećanja iz Doboja da će do kraja ovog mjeseca dobiti martovsku platu zaboravili su na pompezno najavljenu radničku bunu pored pruge.

“Naši zahtjevi nisu ispunjeni u potpunosti, nije isplaćen jedan topli obrok koji smo tražili i troškovi dolaska na posao i povratka sa posla. Međutim, mi idemo po onoj narodnoj- da se ne kolje vo zbog kile mesa, odnosno zbog jedne šnicle, odnosno da je bolje da proteste odložimo za neka buduća vremena”, rekao je Milijan Marković, predsjednik Sindikata ŽRS.

Radnike je zadovoljio kilogram mesa, a upravu i resorno Ministarstvo činjenica da su odustali od portesta- bar za sada. Ministar Neđo Trninić poručuje da se plate u Željeznicama redovno isplaćuju. Nada se da će se sindikalci i Uprava dogovoriti da se dugovi za topli obrok i naknade za prevoz sukcesivno isplate.

Do tada ih moli da još malo sačekaju isplate koje im garantuju, sada već, izvršne sudske presude.

“Ja sam apelovao da sjednu uprava i sindikati i da nađu zajednički dogovor ni ta potraživanja nisu sporna, ona jesu takva, ali je problem situacija u kojoj su Željeznice posebno zbog manjeg priliva”, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

“Na smanjen priliv, i to za 3,5 miliona maraka, samo u prvom tromjesječju”, žali se i generalni direktor Željeznica.
Dragan Savanović poručuje da je do kašnjenja došlo jer su prihodi mali, ali i zbog kašnjenja grantova. Radnike je posebno zanimala visina njegove, ali i ostalih menadžerskih plata. O tome nije htio ni Savanović, ali i predsjednik Nadzornog odbora Željeznica.

“Svaka ugovorena plata je u skladu sa kolektivnim ugovorom i u skladu sa imenovanjima i odlukama koje je Vlada uspostavila. U kojem su rasponu? U dozvoljenom rasponu”, objasnio je Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS.

“Ja se sad ne sjećam nešto kolike su te plate, ali nisu to tako velike plate u odnosu na to koliko se priča u javnosti”, kaže Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS.
Iz Vlade najavljuju da će i ostali grantovi biti uskoro isplaćeni Željeznicama. Zbog toga i menadžment moli radnike da se strpe još malo. Za to vrijeme oni traže odgovornost prethodne uprave koja je, kažu, dovela Željeznice pred kolaps. Među njima i generalnog direktora čiju ostavku, ipak, više ne pominju.

(ATV)

ROČIŠTE Gavrilo Stević se nije pojavio u Sudu BiH, terete ga za ratovanje u Ukrajini

Gavrilo Stević nije se pojavio u ponedjeljak na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine. Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je