Biznis 22.04.2016.

Džabe spremni autobusi: Željezničari odustali od protesta

ČITANJE: 2 minute
zeljeznicari

Autobusi za prevoz nezadovoljnih radnika spremni, dozvola za održavanje protesta pribavljena. Ipak, zaposleni u Željeznicama Srpske u pet do 12 odustali su od sutrašnjih protesta.

Zbog isplate jednog toplog obroka, ali i obećanja iz Doboja da će do kraja ovog mjeseca dobiti martovsku platu zaboravili su na pompezno najavljenu radničku bunu pored pruge.

“Naši zahtjevi nisu ispunjeni u potpunosti, nije isplaćen jedan topli obrok koji smo tražili i troškovi dolaska na posao i povratka sa posla. Međutim, mi idemo po onoj narodnoj- da se ne kolje vo zbog kile mesa, odnosno zbog jedne šnicle, odnosno da je bolje da proteste odložimo za neka buduća vremena”, rekao je Milijan Marković, predsjednik Sindikata ŽRS.

Radnike je zadovoljio kilogram mesa, a upravu i resorno Ministarstvo činjenica da su odustali od portesta- bar za sada. Ministar Neđo Trninić poručuje da se plate u Željeznicama redovno isplaćuju. Nada se da će se sindikalci i Uprava dogovoriti da se dugovi za topli obrok i naknade za prevoz sukcesivno isplate.

Do tada ih moli da još malo sačekaju isplate koje im garantuju, sada već, izvršne sudske presude.

“Ja sam apelovao da sjednu uprava i sindikati i da nađu zajednički dogovor ni ta potraživanja nisu sporna, ona jesu takva, ali je problem situacija u kojoj su Željeznice posebno zbog manjeg priliva”, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

“Na smanjen priliv, i to za 3,5 miliona maraka, samo u prvom tromjesječju”, žali se i generalni direktor Željeznica.
Dragan Savanović poručuje da je do kašnjenja došlo jer su prihodi mali, ali i zbog kašnjenja grantova. Radnike je posebno zanimala visina njegove, ali i ostalih menadžerskih plata. O tome nije htio ni Savanović, ali i predsjednik Nadzornog odbora Željeznica.

“Svaka ugovorena plata je u skladu sa kolektivnim ugovorom i u skladu sa imenovanjima i odlukama koje je Vlada uspostavila. U kojem su rasponu? U dozvoljenom rasponu”, objasnio je Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS.

“Ja se sad ne sjećam nešto kolike su te plate, ali nisu to tako velike plate u odnosu na to koliko se priča u javnosti”, kaže Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS.
Iz Vlade najavljuju da će i ostali grantovi biti uskoro isplaćeni Željeznicama. Zbog toga i menadžment moli radnike da se strpe još malo. Za to vrijeme oni traže odgovornost prethodne uprave koja je, kažu, dovela Željeznice pred kolaps. Među njima i generalnog direktora čiju ostavku, ipak, više ne pominju.

(ATV)